V izolaci, bez oken a bez spánku. Čína posílá obránce lidských práv do „černých věznic“

Čína cílí na obhájce práv, zadržováni jsou často v izolaci (zdroj: ČT24)

Během posledních dnů padlo v Číně hned několik trestů pro obhájce lidských práv. Za rozvracení státu jdou do vězení například tchajwanský aktivista a respektovaný právník. Tažení proti lidem, kteří zastupují občany při střetu se státní mocí, je jedním z pilířů současné generace čínských vůdců. Tyto osoby často končí v takzvaných „černých věznicích“, izolováni od světa.

Respektovaný právník Ťiang Tchien-jung se doznal k rozvracení státu. Soud ho poslal do vězení na dva roky. Jeho manželka dostala azyl v Americe. „Museli ho strašně mučit, jinak to není možné. I když se doznal, pořád je nevinný,“ upozornila Ťin Paj-ling.

Šlo přitom o jeden z mnoha procesů proti aktivistům v Číně a jejich obhájcům, kteří brali různé případy – od pracovního práva až po svobodu vyznání.

Za dva a půl roku jich policie zatkla stovky. Malá komunita se tak ještě víc smrskla. „Přišli si pro mě před úsvitem. Bušili na dveře, působilo to jako únos,“ vzpomíná Suej Mu-čching, jenž strávil skoro pět měsíců v cele bez okna.

V takzvaných „černých věznicích“ není žádná televize, knihy ani kontakt se světem. Mezi běžné praktiky patří odepírání spánku, oslepování prudkým světlem a každodenní několikahodinové výslechy.

Úřady mohou v těchto věznicích držet lidi až půl roku v izolaci, bez kontaktu s právníky i rodinami. Říkají tomu „zadržení na neznámém místě“. „Policie čím dál víc užívá tuto taktiku proti obráncům lidských práv,“ podotkl Patrick Poon z Amnesty International.

Zařízení existují mimo vězeňský systém, proto je v nich zneužívání a mučení častější. Čínské zákony mučení zakazují, soudy přesto uznávají vynucená doznání jako důkaz.