Syrští rebelové sestřelili ruský útočný letoun. Pilot kladl odpor, tak ho zabili

Zpravodaj ČT Szántó k sestřelení ruského letounu syrskými povstalci (zdroj: ČT24)

Syrští povstalci oznámili, že na severozápadě země sestřelili ruský bojový letoun. Ruské ministerstvo obrany vzápětí potvrdilo, že šlo o ruský stroj typu Su-25. Pilota, který se katapultoval, ozbrojenci zabili, uvedlo ministerstvo. Původní zprávy hovořily o tom, že byl zajat.

Incident se podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) stal v provincii Idlib, která je jednou z posledních bašt opozice proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada. Rusko v posledních měsících zesílilo nálety v Idlibu s cílem pomoci syrské armádě proniknout hlouběji do této provincie.

Ozbrojenci patří ke skupině napojené na radikální organizaci Al-Káida, napsala agentura AP s odvoláním na jednoho syrského aktivistu přítomného v oblasti. Pilot byl podle něj zabit, když se zbraní v ruce kladl odpor rebelům, kteří se ho chtěli zmocnit živého.

Údajné video z incidentu, které bylo zveřejněno na sociálních sítích, ukazuje tělo muže s tváří pokrytou krví a vousaté muže stojící kolem mrtvého. Jeden z ozbrojenců říká: „Je to Rus.“ Pravost videa ale nemohla být ověřena, konstatuje AP.

Ministerstvo obrany v Moskvě informovalo, že Rusko společně s Tureckem podnikají opatření, aby tělo zabitého ruského pilota bylo převezeno do Ruska.

Rusko zahájilo letecké údery v Sýrii v září 2015. O pomoc Moskvu požádal syrský prezident Asad, s nímž má ruský prezident Vladimir Putin dobré vztahy. Loni v prosinci ruský prezident nařídil postupné stažení ruských sil ze Sýrie. Podle říjnové zprávy ruského ministerstva obrany v Sýrii zahynulo asi 40 ruských vojáků.

V roce 2015 došlo ke významnému zhoršení vztahů mezi Moskvou a Ankarou poté, co turecké bojové letadlo F-16 sestřelilo ruský bombardér Su-24. Incident se odehrál blízko syrsko-turecké hranice. Pilot byl během seskoku zastřelen. Letoun dopadl na zem v syrském guvernorátu Latákija poblíž vesnice Bayir Bucak v oblasti obývané syrskými Turkmeny.