Spor o ruský vliv na americké volby. V sobotu Trump věřil Putinovi, v neděli už CIA

Ruská kauza: Trump věří Putinovi i CIA (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump v neděli prohlásil, že věří zpravodajským službám USA, které viní Moskvu z vměšování do loňských prezidentských voleb. O den dříve přitom uvedl, že věří svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, který zásahy své země do americké politiky odmítá. Šéf CIA Mike Pompeo v reakci na Trumpova slova zopakoval, že stanovisko rozvědky se nemění.

„Věřím našim zpravodajským službám,“ odpověděl americký prezident na tiskové konferenci v Hanoji na otázku směřovanou ke slovům Vladimira Putina. Ten v sobotu označil ruský vliv ve Spojených státech za „nesmysl“. „Ať už jim věřím nebo ne, stojím za našimi službami,“ prohlásil Trump.

V sobotu ale uvedl, že věří ruské hlavě státu. „Pokaždé, když mě vidí, mi říká: ‚Neudělal jsem to.‘ A já věřím, opravdu věřím, že když mi tohle říká, myslí to upřímně,“ citovala Trumpa agentura AP. Oba prezidenti se na svém setkání na okraj summitu zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) vzájemně chválili a Trump prohlásil, že je patrné, že k sobě chovají vřelé sympatie.  

Řekl, že se rozhodně do našich voleb nevměšoval. Neudělal to, co říkají, že udělal.
Donald Trump

CIA trvá na svém: K zásahům došlo

Trumpovo sobotní vyjádření vedlo k reakci CIA, jejíž šéf Pompeo zopakoval názor vícero amerických úřadů, že Moskva se snažila ovlivnit loňské prezidentské volby ve prospěch Trumpa.

„Ředitel stojí a vždy stál za posudkem tajných služeb z ledna 2017 s názvem: Posuzování ruských aktivit a úmyslů v nedávných amerických volbách,“ znělo prohlášení CIA. „Hodnocení zpravodajských služeb týkající se ruského vměšování do voleb se nezměnilo,“ pokračuje komuniké. 

Republikánský senátor John McCain a častý kritik Moskvy následně odsoudil, že Trump dává za pravdu Putinovi spíše než americké rozvědce. „Z toho, že dáváte přednost slovům plukovníka KGB před názorem amerických zpravodajských služeb, není vůbec cítit ‚Amerika především‘,“ řekl předseda branného výboru Senátu v odkazu na slova z Trumpova inauguračního projevu a na Putinovu práci v časech SSSR.

Demokraté: Nikoho nepřesvědčil

Možnou spolupráci mezi ruskými činiteli a kampaní Donalda Trumpa prošetřují američtí senátoři a také tým Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) kolem zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Ten už v kauze obvinil například bývalého předsedu Trumpovy kampaně Paula Manaforta.

Trump konstantně označuje možný vliv Ruska na dění v americké politice, kterým se tým vyšetřovatele Muellera zabývá, za nesmysl - a stejné stanovisko drží i po setkání s Putinem. Vznášená obvinění označil za „umělou bariéru“ vytvořenou Demokratickou stranou.

„Prezident nikoho nepřesvědčil. Chápe, že Rusové se vložili (do voleb) skrze hackerské útoky a zveřejnění e-mailů jeho oponentů, z čehož opakovaně během kampaně těžil,“ oponoval Adam Schiff, hlavní zástupce Demokratické strany ve výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb, který napojení Trumpovy kampaně na Rusko rovněž vyšetřuje.

Trump nepřímo podpořil zrušení sankcí vůči Rusku

Vřelé vztahy obou prezidentů dokládá i nedělní prohlášení Trumpa. Zdůraznil, že pevnější vztahy Spojených států s Ruskem by prospěly celému světu, a nepřímo podpořil zrušení protiruských sankcí, ke kterým Washington přikročil kvůli rusko-ukrajinské válce. Podle šéfa Bílého domu je totiž otřesenému a zničenému světu potřeba „začít zacelovat rány“. 

Na Rusko byly uvaleny velmi přísné sankce“, ale „teď je čas začít zacelovat rány světa, který je otřesený a zničený“.
Donald Trump

Prezident současně poukázal na to, že je potřeba spolupracovat s Ruskem na řešení problémů v Sýrii, Severní Koreji i na Ukrajině a uvedl, že „mít Rusko jako přítele, a ne s ním pořád bojovat, by bylo přínosné“. Už pod Trumpovým vedením přitom Spojené státy letos své protiruské sance ještě zpřísnily - a důvodem bylo jak údajné ruské vměšování do amerických voleb, tak politika Moskvy vůči Kyjevu.