Trump mluví po setkání s Putinem o vřelých sympatiích. Státníci uznali jednotu Sýrie

Trump se ve Vietnamu setkal s Putinem, uznali jednotu Sýrie (zdroj: ČT24)

Syrská válka nemá vojenské řešení, shodli se prezidenti Donald Trump a Vladimir Putin. Po krátkém setkání na okraj vietnamského summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) schválili společné prohlášení. Cílem je podle nich porazit Islámský stát (IS). Podle Trumpa se při schůzkách s Putinem ukázalo, že k sobě chovají vřelé sympatie. Šéfa Kremlu se ale prý dotýká obviňování z ruského vlivu na volby v USA.

Ruský prezident považuje Trumpa za vzdělaného člověka

Putin prohlásil, že vedl se svým americkým protějškem „normální dialog“. Šéfa Bílého domu označil za „civilního a vzdělaného“ člověka, se kterým se dá pohodlně jednat. Lituje prý toho, že neměl dost času probrat s Trumpem podrobnosti. Na tom, že neměl klasické bilaterální setkání s americkým prezidentem, ale nevidí prý nic „hrozného“.

Podle ruské hlavy státu je nicméně potřeba, aby kontakty mezi Ruskem a USA byly intenzivnější, a to jak na úrovni hlav států, tak i na úrovni nižších činitelů. Důraz kladl zejména na otázky bezpečnosti a hospodářského rozvoje.

Putin následně projevil „zklamání“ nad americkými opatřeními omezujícími činnost ruských médií ve Spojených státech. Podle něho jde o útok na svobodu projevu. Ruská odvetná opatření budou podle něho „přiměřená a reciproční“.

„Chci upozornit na skutečnost, že neexistuje – a nemůže existovat – důkaz, že ruská média se vměšovala do (americké prezidentské) volební kampaně,“ tvrdí ruský prezident.

Všechno, co souvisí s ruskou účastí ve Spojených státech, je důkazem vnitřního politického boje v této zemi. Jsou to nesmysly.
Vladimir Putin
Ruský prezident

Trump po setkání se svým ruským protějškem konstatoval, že se Putina dotýká obviňování z ruského vlivu na volby v USA. „Pokaždé, když se setkáme, mi řekne, že to neudělal. Věřím, opravdu věřím, že to, co mi říká, myslí upřímně,“ uvedl Trump.

Právě toto vyšetřování podle něj brání zlepšení americko-ruských vztahů. Ruskou kauzu objasňují celkem čtyři kongresové výbory a také zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller.

Nedávno padla první obvinění, jež se týkají bývalého šéfa Trumpova volebního štábu Paula Manaforta a jeho druha Ricka Gatese. Obviněni byli z dvanácti vážných trestných činů včetně daňových úniků, ilegálního lobbování a spiknutí proti státu. 

Kromě prohlášení k Sýrii toho prezidenti moc nestihli

Putin a Trump spolu pohovořili, když se šli postavit k pořízení tradiční skupinové fotografie ve vietnamském letovisku Danang. Přestože Bílý dům informoval, že nebylo na programu žádné oficiální setkání, oba si také potřásli rukama u příležitosti večeře v pátek večer a opět na začátku hlavního setkání nejvyšších představitelů zemí APEC.

Nemůžete se hádat, musíte začít hovořit o Sýrii a o Ukrajině. Chci, aby se radši stáhl ze Sýrie, abych byl upřímný. Chci s ním raději řešit Ukrajinu, a ne se hádat. Mohl by nám pomoci se Severní Koreou. Kdyby Rusko pomohlo společně s Čínou, mohl by být ten problém vyřešen rychleji.
Donald Trump

Prohlášení k Sýrii v sobotu dohodli ministři zahraničí Ruska Sergej Lavrov a Spojených států Rex Tillerson. Text byl speciálně připraven v Danangu, upozornil kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. 

Stojí v něm, že se prezidenti shodují, že syrský konflikt nemá vojenské řešení a že jak Rusku, tak USA jde o porážku IS v Sýrii. Vyzývají všechny strany konfliktu, aby se aktivně zapojily do politických jednání, jež se konají v Ženevě pod patronací OSN. Jejich další kolo je naplánováno na 28. listopad.

Rusko i USA budou uznávat svrchovanost Sýrie, stojí v prohlášení

V dokumentu dále stojí, že jak Rusko, tak USA budou uznávat svrchovanost Sýrie, její nezávislost, jednotu a sekulární charakter. Oba prezidenti podle dokumentu vzali v potaz nedávné prohlášení syrského prezidenta Bašára Asada, který řekl, že se chce podílet na ženevských jednáních, ústavní reformě a přípravě voleb. Dále také prezidenti vyzvali ostatní státy, aby rozvrácené zemi zvýšily humanitární pomoc.

Moskva i Washington mají v Sýrii své vojáky a v prohlášení stojí, že se prezidenti dohodli na zachování současných komunikačních kanálů, jež zabraňují nechtěným incidentům.

Rusko spolu s Íránem a Tureckem pořádá paralelní jednání o Sýrii v Astaně. Původně se hovořilo o tom, že se osmé kolo těchto rozhovorů bude konat 18. listopadu, Lavrov nyní řekl, že se o termínu ještě nerozhodlo. V Astaně se rozhoduje spíše o technických a vojenských otázkách, byla na nich například dohodnuta lokální příměří pro některé syrské oblasti.

Diplomaty žene k jednání ztrácející Islámský stát

Agentura AP v pátek informovala, že Spojené státy a Rusko se blíží dohodě o vyřešení války v Sýrii vzhledem k úspěchu boje proti extremistům z IS.

Syrská armáda se spojenci, k nimž patří Rusko, tento týden IS vytlačila z posledního většího města, pohraničního Búkamálu. Boj proti IS přestává být proto prioritou a důraz se přesouvá na konflikt mezi povstalci a prezidentem Bašárem Asadem.

AP uvedla, že porážka IS znamená pro USA a Rusko ztrátu společného nepřítele. Obě země teď budou podle agentury působit na opačných stranách civilního konfliktu, Rusko jako Asadova opora, Spojené státy jako záštita Asadových protivníků.