Nedovolíme obchodní zneužívání USA, vzkázal Trump na konferenci v Asii

Sestřih projevu Donalda Trumpa na summitu APEC (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump v projevu na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) řekl, že Spojené státy nebudou nadále tolerovat žádné zneužívání postavení v obchodním vztahu. Zároveň ale slíbil, že budou prosazovat poctivý obchod a zůstanou partnery tamních zemí. Summit se koná ve Vietnamu, kam Trump přijel v rámci své třináctidenní cesty po asijském kontinentu. Média spekulovala, že by mohlo dojít na schůzku s jeho ruským protějškem, Trump s Putinem se ale jen krátce pozdravili.

„Budeme přáteli, partnery a spojenci“ asijsko-pacifické oblasti, prohlásil Trump v projevu, který začal vyjmenováním úspěchů jednotlivých asijských států. Později se věnoval vysvětlení budoucích obchodních vztahů USA s regionem.

Trump: Chceme poctivý a vyrovnaný obchod

„Očekáváme, že naši obchodní partneři budou dodržovat pravidla. Budeme trvat na poctivé a vyrovnané obchodní praxi,“ prohlásil. Ujistil, že USA chtějí obchodovat při zachování vzájemného respektu partnerů a také zisku pro obě strany. „Uzavřeme bilaterální obchodní dohody s jakýmkoli“ partnerem v asijsko-pacifické oblasti, podotkl.

V pasáži věnované Číně řekl, že obchodní bilance s touto zemí není pro Spojené státy přijatelná a že nehodlají nadále tolerovat žádné zneužívání postavení v obchodním vztahu. „Musíme zajistit, aby všichni hráli podle pravidel, a to nyní nedělají,“ řekl. Nevyvážené obchodní vztahy podle něj připravily Američany o miliony pracovních míst.

„Vždy budu klást Ameriku na první místo, tak jako vy všichni v tomto sále, doufám, kladete na první místo své vlastní země,“ řekl Trump, jehož projev označila řada západních médií za izolacionistický.

Během návštěvy Číny, nejsilnější asijské ekonomiky, která by ráda převzala americkou roli lídra světového obchodu, zmírnil svou protičínskou rétoriku a neoznačil americký obchodní deficit za chybu Číňanů, nýbrž za jejich úspěch.

Trump po letošním nástupu do funkce vyvázal USA z Transpacifického partnerství (TPP) a prosazuje protekcionistickou politiku, kterou většina zemí vnímá jako překážku ekonomického růstu. Jeho cílem je dosažení vyrovnané obchodní bilance s klíčovými státy oblasti Čínou a Japonskem.

Po Trumpovi pronesl projev čínský vůdce Si Ťin-pching, s nímž o den dříve jednal americký prezident v Pekingu. Podle agentury DPA jeho proslov ostře kontrastoval s vystoupením Trumpa.

Čínský prezident se zasazoval o uzavření dalších mnohostranných dohod a o vytvoření „globální sítě zón volného obchodu“. „Měli bychom podporovat volný obchod a otevřený regionalismus, abychom umožnili rozvojovým zemím mít větší prospěch z mezinárodního obchodu a investic,“ řekl Si Ťin-pching.

Globalizace je podle něj „nezvratný historický trend“, státy světa ale musejí usilovat o to, aby obchodní vztahy byly „otevřenější, vyváženější, spravedlivější a prospěšnější pro všechny“.

Donald Trump a Si Ťin-pching
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

Trump odsoudil „zvrácené fantazie“ severokorejského diktátora

Trump také pokračoval v tvrdé kritice Severní Koreje. „Budoucnost tohoto regionu a jeho úžasných obyvatel se nesmí stát rukojmím diktátorových zvrácených fantazií o násilném dobývání a nesmí být předmětem jaderného vydírání,“ řekl.

Americký prezident během své asijské cesty, která ho zatím zavedla do Japonska, Jižní Koreje a Číny, opakovaně zdůrazňoval, že je zapotřebí, aby se do tlaku na Pchjongjang zapojily všechny země s cílem přinutit KLDR vzdát se svého jaderného a raketového zbrojního programu.

V úterý v Jižní Koreji varoval Severní Koreu, že Spojené státy jsou připraveny použít vojenskou sílu k zastavení jakéhokoli útoku. Současně ovšem ve smířlivějším tónu Pchjongjang vyzval, aby zasedl k jednacímu stolu a uzavřel dohodu, která by jadernou krizi na Korejském poloostrově ukončila.

Severokorejská státní média ale v pátek napsala, že KLDR není připravena jednat o případném ukončení svého jaderného programu. Takovou myšlenku označila za „hloupou“. „Nejsme proti dialogu, ale nikdy nebudeme jednat o otázkách souvisejících s nejvyššími zájmy Severní Koreje a s bezpečností jejích občanů,“ píše se v článku zveřejněném v severokorejském vládním listu Mindžu Čoson.

Trump na summitu také kritizoval územní expanzi, aniž nějakou zemi jmenoval. Dějiště summitu APEC, vietnamské město Danang, leží na březích Jihočínského moře, o něž země regionu vedou dlouhodobé územní spory. Čína v Jihočínském moři buduje umělé ostrovy a na nich zřizuje infrastrukturu využitelnou i pro vojenské účely. 

Média spekulovala o tom, zda se během pátku odehraje avizované setkání Trumpa s Putinem, o němž obě strany ve čtvrtek šířily rozdílné informace. Putin s Trumpem si na summitu jen podali ruce a vyměnili si několik slov. Ruská média k tomu uvedla, že americký prezident přistoupil k Putinovi během společného focení účastníků summitu a ruskou hlavu státu přátelsky poplácal po rameni.

Místo druhé schůzky si zatím Trump s Putinem jen potřásli rukama (zdroj: ČT24)

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl zpravodajské stanici CNN, že s přípravou schůzky obou
prezidentů to zatím nevypadá nadějně. „Problém je jejich program,“ vysvětlil s tím, že Putin s Trumpem mají řadu bilaterálních setkání, takže v současné době není možné jejich časový plán sladit. O časové tísni hovořila také mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová s tím, že vyloučeno není neplánované a neformální setkání.