Nejistá schůzka Trumpa s Putinem. Podle USA se o ní nerozhodlo, Rusko mluví o pátku

Zatím stále není jasné, zda se ruský prezident Vladimir Putin sejde na okraji summitu ve Vietnamu se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. Obě strany totiž vydaly protichůdná prohlášení. Zatímco poradce Kremlu Jurij Ušakov uvedl, že schůzka se odehraje pravděpodobně v pátek, podle šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona dvoustranné jednání zatím nebylo domluveno. To, že se o případné schůzce prezidentů stále jedná, potvrdil následně mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

„V současné chvíli jednáme o přesném čase, místě a formátu případné schůzky, proto ji v tuto chvíli nemohu potvrdit,“ řekl Peskov.  Ušakov přitom dříve sdělil, že schůzka proběhne s největší pravděpodobností v pátek a strany se právě snaží dohodnout přesný čas. Peskov ale připustil, že páteční termín je podle něj jednou z možností a zatím není jasný ani obsah případného jednání. 

Americká strana zatím o podrobnostech týkajících se schůzky informovala jen stroze. Tillerson v Pekingu prohlásil že se o tom, zda se americko-ruské setkání na nejvyšší úrovni bude konat, zatím nerozhodlo. 

Šéf americké diplomacie doprovází Trumpa na jeho asijské cestě. Podle Tillersona není jasné, zda k rozhovoru prezidentů je dostatečný důvod. Ministr tím podle agentury AFP narážel na neshody mezi Washingtonem a Moskvou ohledně Sýrie a Ukrajiny.

Ještě v sobotu přitom Trump tvrdil, že se s Putinem setká, poznamenala AFP. „Myslím, že se dohodneme na schůzce s Putinem, ano… Chceme, aby nám Putin pomohl se Severní Koreou,“ řekl americký prezident.

Putin s Trumpem by se mohli sejít na okraj vrcholné schůzky Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), kterou letos pořádá Vietnam. Podle Ušakova by nejspíš jednali o Sýrii, o situaci na Korejském poloostrově a také o vztazích Moskvy a Washingtonu.

USA se snaží ovlivnit naše prezidentské volby, prohlásil Putin

Šéf Kremlu v době domlouvání možné schůzky se šéfem Bílého domu obvinil USA, že se snaží mstít za domnělé vměšování Ruska do loňských prezidentských voleb. Putinovi se nelíbí zprávy o dalších diskvalifikovaných ruských sportovcích kvůli dopingu před zimními olympijskými hrami v jihokorejském Pchjongčchangu.

„Co mě znepokojuje: Olympiáda má začít v únoru, a prezidentské volby jsou u nás kdy? V březnu. Existuje velmi velké podezření, že se to všechno dělá s cílem vyvolat pro někoho nezbytnou situaci nespokojenosti sportovních fanoušků, sportovců s tím, že stát má údajně něco společného s nepravostmi a je za to odpovědný…,“ řekl Putin.

Spojil přitom finanční závislost mezinárodních sportovních organizací, včetně Mezinárodního olympijského výboru, na sponzorech, vlastnících televizních práv a zadavatelích reklam. „A kontrolní balík je ve Spojených státech,“ podotk ruský prezident. „V reakci na naše domnělé vměšování do jejich voleb (v USA) chtějí vyvolat problémy při volbách ruského prezidenta,“ prohlásil podle agentury TASS.

Prezidenti Ruska a USA se poprvé setkali letos v červenci na summitu G20 v Hamburku. Hovořili spolu tehdy mimo jiné o obviněních, že se Rusko vměšovalo do amerických prezidentských voleb. Shodli se přitom, že se chtějí soustředit na zlepšování vztahů obou zemí.