S KLDR máme přímý kontakt, nejsme v úplné tmě, řekl Tillerson v Číně

Spojené státy udržují se Severní Koreou komunikační kanály a zjišťují, nakolik je režim severokorejského vůdce Kim Čong-una ochoten jednat o svém jaderném programu. Oznámil to americký ministr zahraničí Rex Tillerson, který je na návštěvě Číny. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová poté doplnila, že KLDR ale zatím nenaznačila žádný zájem o vyjednávání s USA.

„Klademe otázky. Udržujeme komunikační linky s Pchjongjangem, nejsme v úplné tmě, máme dva, tři kanály otevřené komunikace,“ řekl Tillerson novinářům. O kontaktech mezi USA a KLDR informovala už v srpnu agentura AP s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené se situací.

Podle agentury je udržují zvláštní americký vyslanec pro záležitosti KLDR Joseph Yun a vysoký severokorejský diplomat Pak Song-il, který je členem stálého severokorejského zastoupení v OSN. Američtí úředníci jejich kontakty označují za „newyorský kanál“. Díky němu se v červnu podařilo dostat ze severokorejského vězení amerického studenta Otto Warmbiera.

USA kvůli Pchjongjangu tlačí na Čínu

Tillerson je už na druhé návštěvě v Číně od nástupu do čela americké diplomacie. V Pekingu ho přijal čínský prezident Si Ťin-pching, s nímž měl americký ministr zahraničí na programu mimo jiné rozhovor o krizi kolem Severní Koreje.

Vývoj americko-čínských vztahů prochází kritickým obdobím kvůli postoji obou zemí ke KLDR, která pokračuje ve vývoji raket a jaderných zbraní. Američané na Čínu naléhají, aby vyvíjela co největší tlak na Severní Koreu s cílem zastavit výrobu kritizovaných zbraní.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v pátek konstatovala, že šestý jaderný test, který Severní Korea podnikla 3. září, nasvědčuje tomu, že země udělala velký pokrok na cestě k vývoji zbraní, které představují riziko pro celý svět. Rada bezpečnosti OSN na test reagovala tím, že na Severní Koreu uvalila nové, přísnější sankce. 

Peking v rámci nejnovější rezoluce Rady bezpečnosti OSN nařídil uzavření severokorejských a společných severokorejsko-čínských podniků působících v Číně s platností od ledna příštího roku. Slíbil také omezit dodávky plynu a rafinovaných ropných produktů do KLDR. Od září omezila Čína dovoz severokorejského uhlí, železa a olova a také ryb.