Vedení KLDR má strach, že dopadne jako Husajn a Kaddáfí, tvrdí Hynek Kmoníček

Hynek Kmoníček: Vedení KLDR má strach, že dopadne jako Husajn a Kaddáfí (zdroj: ČT24)

Severní Korea poprvé odpálila vojenskou raketu schopnou nést jadernou hlavici do moře za Japonskem. Pokračuje tak v sérii vojenských demonstrací, které zvyšují napětí na mezinárodní scéně. Český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček se domnívá, že za ukázkami síly se skrývá severokorejský strach. Prostředky k řešení situace nemají USA, ale Čína, které ovšem chování KLDR do jisté míry vyhovuje, domnívá se český diplomat, který byl hostem Interview ČT24.

Jednání KLDR má podle Kmoníčka do velké míry důvody v domácí politice. Demonstrace síly má ukázat, že severokorejský totalitní vůdce Kim Čong-un je schopný vojenských akcí vůči Západu. „To mu pravděpodobně získává nějaké přívržence uvnitř armády, kde došlo k tak výrazné změně velení, že by se mu jinak mohla armáda vzbouřit,“ domnívá se Kmoníček. „Do velké míry je to domácí politický krok, který je ale mezinárodně vrcholně nebezpečný a naprosto nezodpovědný,“ shrnuje situaci.

KLDR je nebezpečná i bez raket

Vojenské vymezování zároveň vychází ze „severokorejského strachu“. Vedení KLDR se obává, že by mohlo být vojensky odstraněno, a ukázky zbraňových systémů chápe jako pojistku vlastní bezpečnosti. „Oni viděli, jak skončil (rumunský komunistický prezident) Nicolae Ceausescu, a co je horšího, také viděli, jak skončili (irácký prezident) Saddám Husajn a (libyjský diktátor) Muammar Kaddáfí,“ vysvětluje Kmoníček.

Český velvyslanec měl prý možnost hovořit s nejmenovaným vysokým severokorejským představitelem, který potvrdil, že rakety a atomová zbraň jsou pojistkou proti vnějšímu zásahu. „My víme, že Saddám Husajn byl podezříván, že zbraně má, neměl a oběsili ho, Kaddáfí je měl, odevzdal je a podřízli ho,“ cituje Kmoníček severokorejského diplomata.

Kmoníček zároveň upozorňuje, že k tomu, aby KLDR byla vojensky nebezpečná, nepotřebuje rakety s dlouhým doletem ani jaderné zbraně: „Jejich standardní palebné prostředky a raketové baterie namířené na Soul ze vzdálenosti nějakých čtyřiceti kilometrů by prostě tuhle asijskou metropoli dokázaly obrátit v prach.“

Navzdory proklamacím amerického vedení mají podle Kmoníčka prostředky k řešení napjaté mezinárodní situace Číňané. „Klíčová bude úloha nikoli USA, ale Čínské lidové republiky. Ve skutečnosti jediný, kdo má radikální a okamžitý vliv na stav v Severní Koreji, je Čína,“ tvrdí velvyslanec. Čína má podle něj dostatečné nevojenské prostředky ke změně korejského chování, protože ovládá zdroje surovin. „Bez čínské ropy a čínského plynu jim dávám jednu zimu,“ uvažuje Kmoníček.

Na druhé straně podle Kmoníčka platí, že Číně do jisté míry vyhrocená situace vyhovuje, protože posiluje mezinárodní roli samotné Číny. „Pekingu v zásadě vyhovuje, že ošklivé káčátko zlobí, protože to zvyšuje jeho vlastní úlohu na trhu,“ upozorňuje. Klíčem k řešení situace je podle něj dohoda mezi USA a Čínou, která musí zahrnout podstatný tlak Číny na KLDR.

Návštěva Zemana v USA je stále na programu, není jasné kdy

V Interview ČT24 Kmoníček komentoval také další témata, vyjádřil se například k plánované návštěvě českého prezidenta Miloše Zemana v Bílém domě. Zájem o setkání je prý také na americké straně, protože Spojené státy například chtějí dodat české armádě vrtulníky.

„S návštěvou se napevno počítá na obou stranách, je to pouze věc agendy,“ zdůraznil velvyslanec. Otázkou však zůstává, zda se v naplněném podzimním programu prezidenta Donalda Trumpa najde čas.

Kmoníček se dále vyjádřil k situaci v Texasu, který už několik dní devastuje hurikán Harvey, k personálním změnám v Bílém domě nebo k rasovým nepokojům v USA. Celý rozhovor si můžete přehrát ve videu.