Severní Korea poprvé vypálila přes Japonsko raketu schopnou nést jaderné zbraně

Události: KLDR odpálila raketu přes severní Japonsko (zdroj: ČT24)

Severní Korea poprvé vypálila přes Japonsko balistickou střelu středního doletu navrženou k tomu nést jadernou nálož. Podle expertů šlo asi o Hwasong-12. Raketa dopadla do Tichého oceánu. Kvůli severokorejskému testu se sejde Rada bezpečnosti OSN. USA a Japonsko chtějí zvýšit tlak na režim v Pchjongjangu.

Podle analytiků oslovených agenturou AP KLDR pravděpodobně testovala novou raketu středního doletu. Jižní Korea uvedla, že raketa urazila zhruba 2700 kilometrů a dosáhla maximální výšky kolem 550 kilometrů. Podle NHK střela dopadla asi 1180 kilometrů východně od mysu Erimo ležícího na ostrově Hokkaidó. Raketa se prý rozlomila na tři části, žádné škody nejsou hlášeny.

„Je poměrně zajímavé, že raketa byla vypálena z blízkosti Pchjongjangu, protože to se nestává příliš často,“ uvedla zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Podle ní nejde o překvapení, protože v současné době probíhá rozsáhlé vojenské cvičení USA s Jižní Koreou a KLDR na to takto reaguje pravidelně. Rakety krátkého doletu odpálila naposledy v sobotu.

  • Agentura AFP mezitím s odvoláním na jihokorejskou agenturu Jonhap uvedla, že severokorejský vůdce se stal potřetí otcem. Pohlaví dítěte není známo, Kim Čong-un ale kvůli nástupnictví potřebuje mužského dědice.

Sirény vyděsily Japonce

Naposledy proletěl nad Japonskem projektil vypálený KLDR v roce 2009. Tehdy mělo jít o vesmírný program. Japonská vláda v reakci na nejnovější odpálení rakety varovala obyvatele v severní části země před možným nebezpečím. Podle agentury Reuters se však japonská armáda nepokoušela raketu sestřelit.

V zemi začaly houkat sirény a vlaky se zastavily. „Cítili jsme bezmoc, protože při přeletu rakety nad japonským územím jsme nemohli dělat vůbec nic,“ prohlásil osmatřicetiletý zaměstnanec nakladatelství Hiroaki Kumasaka, který se na tokijském nádraží chystal na pracovní cestu na sever země. „Poslal jsem rodině zprávu, že v Japonsku už není bezpečno,“ svěřil se agentuře Reuters.

Japonská televizní stanice NHK opakovaně vyzývala obyvatele regionu Tóhoku na severovýchodě Japonska, aby se z preventivních důvodů odebrali do podzemních krytů či setrvali ve staticky pevných budovách.

Japonský premiér Šinzó Abe označil odpálení rakety za „bezprecedentní, vážnou a významnou hrozbu“. „Učiníme maximum k ochraně lidských životů,“ prohlásil. Abe už telefonoval s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, se kterým se prý shodl na potřebě zvýšit tlak na Severní Koreu.

Trump: „Všechny možnosti jsou na stole“

Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea podle diplomatů požádaly o zasedání Rady bezpečnosti OSN, které by se mělo uskutečnit ještě v úterý. Podle amerického ministerstva obrany nepředstavovala raketa hrozbu pro Severní Ameriku.

Prezident Donald Trump nicméně Pchjongjangu znovu pohrozil, že „všechny možnosti jsou na stole“. Severní Korea podle něj pohrdá svými sousedy i všemi členskými zeměmi OSN.

Kim Čong-un posiluje svoje svaly, zejména dovnitř svého státu dává najevo, že on je tím hlavním, kdo určuje světové dějiny a že se za něj má postavit celý národ a uctívat ho. Slouží to celé k tomu, aby upevňoval moc svého režimu.
Teodor Marjanovič
zahraniční komentátor HN

Jako nepřijatelnou a nezodpovědnou označila raketovou zkoušku americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová. Podle ní je třeba KLDR za její porušování rezolucí Rady bezpečnosti OSN rázně odpovědět. Velvyslankyně také doufá, že Čína a Rusko budou se Spojenými státy při řešení krize na Korejském poloostrově spolupracovat.

Severní Korea počátkem srpna uvedla, že „pečlivě zkoumá“ možnost raketového útoku na americký tichomořský ostrov Guam. Zpráva vyvolala ve světě znepokojení a USA pohrozily KLDR vojenským řešením sporu, pokud Pchjongjang nebude jednat rozumně.

Rada bezpečnosti OSN 5. srpna jednomyslně schválila návrh Spojených států na uvalení nových přísných sankcí vůči KLDR kvůli dvěma raketovým testům z poslední doby. Na základě dosud nejtvrdších sankcí může Pchjongjang přijít zhruba o třetinu svých ročních příjmů z vývozu.

Svět kritizuje severokorejskou zkoušku

Nový test odsoudili představitelé řady zemí. „Je to vážná eskalace a provokace Severní Koreje. Austrálie naléhá na všechny země, aby plně uplatňovaly sankce Rady bezpečnosti OSN, které se brzy projeví,“ zdůraznila australská ministryně zahraničí Julie Bishopová.

„Jsem rozzuřený kvůli bezohledné provokaci ze strany Severní Koreje. Silně odsuďte poslední ilegální odpálení rakety,“ vyzval svět šéf britské diplomacie Boris Johnson.

„Plníme všechny rezoluce Rady bezpečnosti OSN a vyzýváme, aby tak činili i naši severokorejští sousedé,“ řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. „To je zásada, které se držíme během zasedání Rady bezpečnosti OSN a kterou budeme následovat i při dalším jednání, které se bude týkat posledního odpálení severokorejské rakety,“ dodal.

„Pchjongjang ukázal, že jeho hrozby vůči americké základně na Guamu nejsou žádným blafováním,“ prohlásil v reakci předseda zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov. Podle něj nejnovější test svědčí o tom, že rezoluce, kterou Rada bezpečnosti přijala, nedosáhla svého cíle, „protože výsledkem je patová situace mezi KLDR a USA“.

Čína: Zvýšený tlak USA a Soulu nutí KLDR k dalším zkouškám

Peking apeloval na všechny zúčastněné strany, které se zapojily do řešení krize na Korejském poloostrově, aby ukončily zhoubnou spirálu, která napětí dále vyhrocuje. Čínské ministerstvo zahraničí dále uvedlo, že zvýšený vojenský tlak ze strany Washingtonu a Soulu nutí KLDR provádět další raketové zkoušky, které pak dále vedou k dalšímu zvyšování vojenského tlaku na Pchjongjang.

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval Severní Koreu, aby dostála svým mezinárodním závazkům a aby vykročila směrem k mezinárodnímu dialogu o řešení krize na Korejském poloostrově.

Na severokorejskou provokaci reagoval i Brusel. „Tyto kroky představují jasné porušení mezinárodních závazků KLDR, které byly stanoveny několika rezolucemi RB OSN, a představují vážnou hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost,“ uvedla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Ta apelovala na Severní Koreu, aby „upustila od jakýchkoli dalších provokativních akcí, jež by mohly dále zvýšit regionální a globální napětí“.