Americký student propuštěný z KLDR je po smrti

Americký student vězněný v Severní Koreji zemřel (zdroj: ČT24)

Zemřel dvaadvacetiletý americký student Otto Warmbier, kterého minulý týden po 17 měsících zadržování propustila z „humanitárních důvodů“ Severní Korea. Informovala o tom jeho rodina v prohlášení, které zveřejnila nemocnice v ohijském Cincinnati, kde byl Warmbier hospitalizován. Prezident Donald Trump v reakci na jeho smrt označil KLDR za brutální režim a ostře se ohradil proti „tvrdým podmínkám“, kterým zde byl odsouzenec vystaven.

Mladík se do vlasti vrátil 13. června ve špatném zdravotním stavu a kómatu. Lékaři konstatovali, že měl těžce poškozený mozek.

Lékaři přitom u Warmbiera nenašli žádné viditelné známky toho, že by byl během věznění vystaven fyzickému násilí. Podle amerických zdravotníků byl jeho dosavadní stav důsledkem respirační zástavy - student nereagoval na slovní podněty a žádným způsobem nekomunikoval.

Strašné trýznivé zacházení, kterého se dostalo našemu synovi v rukou Severokorejců, bohužel nutně nemohlo mít jiný konec než tak smutný, jaký dnes zažíváme.
Rodina Otto Warmbiera

Mladíka severokorejský režim původně odsoudil k 15 letům vězení za krádež propagandistického plakátu v hotelu v Pchjongjangu. Úřady ho zadržely loni v lednu.

O dva měsíce později byl zatčen Američan korejského původu Kim Dong Chul a odsouzen byl na deset let za podvracení státu.

Chlada: Hlavní význam těchto procesů je pro vnitřní propagandu (zdroj: ČT24)

O dva měsíce později byl zatčen Američan korejského původu Kim Dong Chul a odsouzen byl na deset let za podvracení státu.

Zatím posledním známým zadrženým je padesátiletý Američan korejského původu. Muž je profesorem jedné z čínských univerzit, která spolupracuje se školou v KLDR.

Zadržen byl 22. dubna na letišti v severokorejské metropoli Pchjongjangu, když se s manželkou chystal opustit zemi. Podle Pchjongjangu prý spáchal „nepřátelské činy s cílem rozvrátit zemi“.

Americký misionář Kenneth Bae byl v KLDR zatčen v roce 2012. Po odsouzení na 15 let byl po dvou letech propuštěn.

Severní Korea platí za jednu z nejizolovanějších zemí světa. Už 60 let zde udržuje vládnoucí rod Kimů tuhou diktaturu a u všech zahraničních hostů udržuje přísný plán toho, co v zemi mohou.