Peking uzavře většinu severokorejských firem v Číně, v souladu se sankcemi

Čínské ministerstvo obchodu oznámilo, že v souladu s novými sankcemi Rady bezpečnosti OSN bude uzavřena většina severokorejských firem působících v Číně. Opatření se týká také společných čínsko-severokorejských podniků.

Rada bezpečnosti OSN 11. září odhlasovala nové, přísnější sankce vůči KLDR v reakci na šestou severokorejskou jadernou zkoušku. Čínské ministerstvo obchodu ve čtvrtel uvedlo, že zmíněné firmy musejí být uzavřeny během 120 dnů od dne, kdy RB OSN rezoluci přijala.

Čína je nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a jejím hlavním obchodním partnerem. V poslední době ale sílí rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy Severní Koreje.

Čína už také oznámila, že od října omezí vývoz některých ropných produktů do KLDR a s okamžitou platností zakázala i export zkapalněného zemního plynu do sousední země. Podle agentury Reuters o tom informovalo čínské ministerstvo obchodu. Peking zároveň na základě sankcí přijatých Radou bezpečnosti OSN vyhlásil okamžitý zákaz dovozu textilu z KLDR.

Okamžitý zákaz vývozu textilu, který je druhou největší severokorejskou vývozní položkou, by měl podle odhadů připravit KLDR o roční příjmy ve výši 700 milionů dolarů (15,2 miliardy korun).

Napětí se stupňuje

Mezi Washingtonem a Pchjongjangem mezitím pokračuje ostrá výměna názorů. Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho v pondělí řekl, že USA prakticky vyhlásily KLDR válku, proto si Severní Korea vyhrazuje právo sestřelit americké bombardéry i mimo svůj vzdušný prostor. Bílý dům následně poznámku o vyhlášení války označil za absurdní a pohrozil KLDR vojenským řešením.

Čína s Ruskem, které patří ke spojencům KLDR, vyzývají ke klidu a k diplomatickému řešení sporu s tím, že případný konflikt by neměl vítěze.