Čína odkládá kontrolu dovážených potravin

V reakci na důrazné protesty Spojených států, Evropské unie a dalších obchodních partnerů se Čína rozhodla odložit zavedení nových opatření zpřísňujících kontrolu dovážených potravin. Požadavek, aby každá dodávka potravin měla od příslušné zahraniční vlády kontrolní certifikát, měl vstoupit v platnost 1. října. Čínská vláda se ale rozhodla přistoupit na přechodné období v délce dvou let, vyplývá z dokumentu, který předložila Světové obchodní organizaci (WTO) a do něhož měla možnost nahlédnout agentura AP.

„Na základě stížností a obdržené žádosti jsme se rozhodli poskytnout přechodné období dvou let,“ uvádí se v dokumentu zaslanému WTO čínským úřadem pro kontrolu jakosti. Na dotaz agentury AP, jak bude přechodné období probíhat, úřad neodpověděl.

USA, EU a řada dalších zemí zaslaly v červnu čínským regulačním úřadům dopis, v němž poukazují na to, že opatření by narušilo obchod, a žádají Peking, aby se řídil celosvětovou praxí a opatření uplatňoval pouze na kategorii rizikových potravin, jako jsou například masné a mlékárenské produkty, výrobky z vajec a mořské plody.

Dopis podepsala velká skupina zemí

Dopis podepsala nezvykle velká skupina zemí, vedle USA a 28 zemí EU také Japonsko, Argentina, Austrálie, Izrael a čtyři další státy. Píše se v něm, že zamýšlená pravidla poznamenají obchod v řádu miliard dolarů. Někteří představitelé poukazují na to, že obchodní restrikce Pekingu jsou v rozporu s jeho sliby otevřít trh. Zahraniční dodavatelé si už teď stěžují, že Čína uplatňuje bezpečnostní pravidla způsobem, který brání přístupu hovězího masa a jiného zboží na čínský trh.

Tento spor není ve světovém obchodu s Čínou jediný, Peking brzdí přístup na domácí trh široké škále výrobků a porušuje tak své závazky ohledně volného obchodu. Proti opatřením v dovozu potravin státy lobbují už od loňského roku.