Válka s KLDR by neměla vítěze, varuje Čína. Zákulisní jednání vede i Rusko

Bílý dům tvrdí, že chce mírové řešení krize kolem KLDR (zdroj: ČT24)

Podle ruského ministerstva zahraničí vede silový postup Washingtonu v rámci krize na Korejském poloostrově do slepé uličky. Rusko se proto snaží nalézt cestu k politickému řešení - do Moskvy už zamířila vysoká severokorejská diplomatka. Napětí v oblasti ještě vzrostlo poté, co šéf severokorejské diplomacie uvedl, že USA vyhlásily jeho zemi válku. Bílý dům to označil za absurdní – cílem Spojených států je prý mír.

Severokorejská krize nemá vojenské řešení, zdůraznil ruský diplomat Michail Uljanov. Rusko se připojilo k sankcím, které Rada bezpečnosti OSN schválila po šestém severokorejském jaderném testu, jakékoli pokusy řešit problém silou ale opakovaně odmítá.

Sankce nezabírají, opakuje Moskva

Vojenský konflikt na Korejském poloostrově by měl katastrofální následky, prohlásil nyní Uljanov. Metoda sankcí, které mají blokovat pokusy Pchjongjangu získat jaderný arzenál, se podle něj téměř vyčerpala.

O zákulisním jednání Moskvy Uljanov neprozradil žádné podrobnosti. „Toto úsilí pokračuje, z pochopitelných příčin je neveřejné. Snažíme se aspoň o to, abychom situaci vyvedli do přijatelné polohy,“ konstatoval.

Pokračuje válka slov mezi KLDR a USA (zdroj: ČT24)
  • Spojené státy kvůli severokorejskému programu na vývoj balistických střel a jaderných zbraní uvalily v úterý na Pchjongjang nové sankce, které se týkají finančního sektoru. Americké ministerstvo financí, které sankce spravuje, na seznam zařadilo osm severokorejských bank a 26 osob s vazbami na finanční systém KLDR. „Osoby, na než byly sankce uvaleny, jsou severokorejští občané působící v Číně, Rusku, Libyi a Spojených arabských emirátech,“ uvedlo americké ministerstvo financí.

KLDR prý posiluje obranu východu země

Podle jihokorejské ministryně zahraničí je velmi pravděpodobné, že KLDR bude pokračovat v provokacích. Režim jen v září podnikl několik testů raket středního doletu i dosud největší jadernou zkoušku. Jihokorejská tisková agentura Jonhap nově uvedla, že KLDR podle všeho posiluje svou obranu na východním pobřeží země.

Sankce a tlak vůči KLDR jsou diplomatickým nástrojem. Nemají sloužit k tomu, aby se země zhroutila nebo došlo ke svržení tamního režimu. Mají ji donutit k jednání a serióznímu rozhovoru o jaderném odzbrojení. Jsou nezbytné, ale samy o sobě nestačí. Musí být doprovázeny silnými odstrašujícími schopnostmi.
Kang Kjong-wha
jihokorejská ministryně zahraničí

Američané pak nechali přes Korejský poloostrov demonstrativně přeletět bombardéry a stíhačky v rámci společného cvičení se Soulem. Obě vojenské mocnosti si tak navzájem dokazují sílu svých armád i odhodlání bránit se proti jakékoli agresi.

Pchjongjang hrozí Trumpovi sestřelením letadel

O další stupínek posunul konflikt severokorejský ministr zahraničí Ri Yong-ho, který v New Yorku ke konci zasedání Valného shromáždění OSN oznámil, že Spojené státy vyhlásily Pchjongjangu válku.

„Od té doby, co nám Spojené státy vyhlásily válku, máme právo přijmout náležitá protiopatření, včetně sestřelení jejich strategického bombardéru. I když nebude v našem vzdušném prostoru,“ konstatoval ministr.

Bílý dům přesto i nadále mluví o politickém řešení. „Nikdy není příliš vhodné sestřelovat vzdušné síly jiné země, když jsou nad mezinárodními vodami. Náš cíl je pořád stejný. Stále prosazujeme jaderné odzbrojení korejského poloostrova mírovou cestou,“ zdůraznila mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Mezitím pokračuje výměna ostrých vzkazů mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským lídrem Kim Čong-unem, kteří se navzájem nazývají „rakeťáky“ či „choromyslnými“.

Velké jaderné testy KLDR
Zdroj: ČT24

Válka by neměla vítěze, varuje Peking

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang varoval, že eventuální válka na Korejském poloostrově by neměla vítěze. „Doufáme, že američtí a severokorejští politici mají dostatek politické soudnosti, aby si uvědomili, že použití vojenské síly nikdy nebude účinným způsobem řešení krize na Korejském poloostrově,“ prohlásil Lu.

„Rovněž doufáme, že obě strany si uvědomují, že provokace jen zvýší riziko konfliktu a zmenší prostor pro politické manévry. Válka na Korejském poloostrově nebude mít vítěze,“ dodal.

Před vyhrocenou rétorikou varuje i generální tajemník OSN. „Když roste napětí a vyhrocuje se rétorika – zvyšuje se riziko. Ohnivá řeč může vést k fatálním nedorozuměním. Chtěli bychom zdůraznit, že jediným řešením je politická cesta,“ uvedl mluvčí generálního tajemníka Stéphane Dujarric.

Severní Korea letos otestovala už desítky raket, navíc vyhrožuje testem vodíkové pumy nad Pacifikem. Spojené státy varovaly, že pokud KLDR nepřistoupí na diplomatické urovnání krize, připadá v úvahu vojenské řešení.