Severní Korea obvinila USA z vyhlášení války. Absurdní, reagoval Bílý dům

„Prezident Spojených států Donald Trump vyhlásil Pchjongjangu válku, KLDR si proto vyhrazuje právo sestřelit americké strategické bombardéry i mimo severokorejský vzdušný prostor.“ V New Yorku, kde končí všeobecná rozprava 72. Valného shromáždění OSN, to sdělil severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho. Bílý dům v prohlášení uvedl, že USA žádnou válku KLDR nevyhlásily.

„Celý svět by si měl jasně uvědomit, že to byly Spojené státy, kdo vyhlásil naší zemi válku,“ řekl Ri. „Protože Spojené státy nám vyhlásily válku, máme právo podniknout protiopatření, a to včetně sestřelení amerických strategických bombardérů mimo vzdušný prostor naší země,“ dodal. 

„Nevyhlásili jsme KLDR válku. Ta poznámka je absurdní,“ uvedla Trumpova mluvčí Sarah Sandersová.

Krátce po Riově projevu americké ministerstvo obrany oznámilo, že poskytne Trumpovi seznam variant, jak proti případnému pokračování severokorejských provokací zakročit. „Pokud Severní Korea neskoncuje s provokacemi, zajistíme, aby prezident dostal přehled možností, jak KLDR odpovědět,“ uvedl mluvčí Pentagonu Robert Manning.

Trump na zasedání Valného shromáždění OSN označil severokorejský režim za zvrácený a obvinil ho z bezohledné snahy získat jaderné zbraně. Uvedl, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy, Washington nebude mít jinou možnost, než Severní Koreu zcela zničit. Ri pak v reakci na to v plénu OSN prohlásil, že návštěva severokorejských raket na americké pevnině je nyní nevyhnutelná a že Trump je narušený člověk.

Trump, který severokorejského diktátora Kim Čong-una nazývá posměšně malým rakeťákem, následně na Twitteru k severokorejským činitelům poznamenal, že už tady dlouho nebudou.

Pchjongjang k nelibosti mezinárodního společenství uskutečnil 3. září svou šestou a dosud největší jadernou zkoušku. Letos už také otestoval desítky raket a vyhrožuje testem vodíkové pumy nad Pacifikem. USA varovaly, že pokud KLDR nepřistoupí na diplomatické urovnání krize, připadá v úvahu vojenské řešení.

Generální tajemník OSN António Guterres dnes podle agentury Reuters varoval, že vyhrocená rétorika mezi USA a KLDR zvyšuje hrozbu osudného nedorozumění, proto je krizi nutné vyřešit politickou cestou.