KLDR otestovala vodíkovou bombu, až se třásla země. Sousední státy měří radioaktivitu

Události: KLDR provedla test vodíkové bomby (zdroj: ČT24)

Několik otřesů zaznamenaly Americká seizmologická služba USGS i Čínská seizmologická služba na území KLDR, nejsilnější otřesy dosáhly síly 6,3 stupně. Země se rozechvěla v oblasti, kde Severní Korea už v minulosti provedla pět jaderných pokusů. Komunistická KLDR následně prostřednictvím státní televize oznámila, že provedla zkoušku vodíkové bomby. Test označila za „naprosto úspěšný“. Sousední státy provádějí měření radioaktivity. Rusko tvrdí, že na Dálném východě je situace v normě. USA vyslaly do oblasti měřicí letouny.

Severokorejská agentura KCNA uvedla, že inspekci nové vodíkové bomby provedl před testem vůdce komunistické KLDR Kim Čong-un. Televize přinesla záběry, na nichž Kim Čong-un podepisuje příkaz k provedení testu. V prohlášení televize byl test označen za „smysluplný“ krok v jaderném zbrojním programu.

Severokorejská agentura oznámila, že při testu „neunikl žádný radioaktivní materiál a že zkouška neměla žádný negativní vliv na okolní prostředí“. Smyslem testu bylo podle agentury prověřit přesnost při výrobě vodíkové bomby, již lze umístit do mezikontinentální střely.

Severokorejská státní televize oznamuje provedení úspěšného testu vodíkové bomby
Zdroj: ČTK/AP/Ahn Young-joon

Ohnisko otřesů, které dosáhly síly patrně 6,3 stupně, bylo v hornaté izolované provincii Hamgjong, kde má KLDR svou jadernou střelnici. Čínská seizmologická služba informovala o tom, že po prvních otřesech následovaly po osmi minutách další, slabší.

Jihokorejská agentura Jonhap uvedla, že nynější exploze byla 9,8krát silnější než při posledním severokorejském jaderném testu. Stejný údaj oznámila i japonská meteorologická služba JMA či profesor Vipin Narang z Massachusettského technologického institutu (MIT). Předpokládá se, že při minulé jaderné zkoušce Pchjongjang odpálil nálož o síle 10 kilotun, sílu nynější bomby Narang hodnotí na zhruba 100 kilotun.

K vaší ochraně použijeme i jaderné zbraně, ujišťují USA Japonsko

„Po prověření informací meteorologické služby a dalších zpráv vláda potvrzuje, že Severní Korea provedla jaderný test,“ řekl před novináři po otřesech japonský ministr zahraničí Taró Kono. Dodal, že Tokio už protestovalo u velvyslanectví KLDR v Pekingu. Japonsko test považuje za „krajně neodpustitelný“. Premiér Šinzó Abe prohlásil ještě před vyhodnocením otřesů, že jaderný pokus by byl naprosto nepřijatelný.

V reakci na nejnovější test KLDR poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost Herbert McMaster prohlásil, že Spojené státy jsou připraveny dostát svým závazkům bránit Japonsko, a to i za použití jaderných zbraní.

Japonský premiér Šinzó Abe
Zdroj: ČTK/AP/Atsushi Taketazu

Japonsko má s USA uzavřenou spojeneckou smlouvu, ve které Spojené státy ostrovní zemi zaručují ochranu. Washington v minulosti poskytl Tokiu opakovaná ujištění, že na případný útok na Japonsko mohou USA odpovědět i jadernými zbraněmi.

V oblasti probíhá měření radioaktivity

Sousední státy KLDR provádějí měření radioaktivity v oblasti. Rusko již oznámilo, že situace na Dálném východě je v normě a že lidem žádné nebezpečí nehrozí. Severokorejská televize v oficiálním prohlášení sdělila, že po úspěšné zkoušce termojaderné nálože do ovzduší neunikla žádná radiace. Její hodnoty sleduje u hranic čínský úřad pro jadernou bezpečnost, vlastní měření vedou také Rusko a Japonsko s Koreou.

CNN oznámila, že rovněž Spojené státy vyslaly své letouny WC-135, které jsou uzpůsobeny k měření hodnot radiace v ovzduší. Američané mají rovněž v oblasti pozemní stanice, které k monitorování radiační situace používají. Radioaktivní látky uvolněné do vzduchu mohou podle médií poskytnout odborníkům klíčové podrobnosti o explozi a o použité bombě.

Analýza seizmologických otřesů po provedeném testu vodíkové bomby v KLDR
Zdroj: ČTK/AP/Lee Jin-man

KLDR dosud provedla pět ověřených jaderných testů v letech 2006, 2009, 2013 a dva v loňském roce. Rovněž provedla sérii zkoušek raket různého doletu. Rada bezpečnosti OSN přijala již osm rezolucí vyhlašujících sankce proti KLDR s cílem ji zastavit v dalším vývoji jaderných a raketových zbraní. Kýžený výsledek ale neměla žádná z nich.

Jižní Korea žádá tvrdý trest, ozvala se i Čína

Jihokorejský prezident Mun Če-in po jednání státní bezpečnostní rady prohlásill, že Severní Korea musí být za nejnovější jaderný test tvrdě potrestána. Žádá také další mezinárodní izolaci KLDR a též i uvalení nových sankcí ze strany Rady bezpečnosti OSN.

Test vodíkové bomby na území KLDR
Zdroj: ČTK/AP/Eugene Hoshiko

Proti chování Pchjongjangu se ohradila také Čína, která je tradičním spojencem Severní Koreje. Čínské ministerstvo zahraničí v prohlášení vyzvalo Severní Koreu, aby své nesprávné kroky zastavila. Rovněž uvedlo, že se proti akcím Pchjongjangu rázně staví, nesouhlasí s nimi a rozhodně je odsuzuje. Peking také doporučil KLDR, aby se podřídila usnesením Rady bezpečnosti.

Jihokorejská agentura Jonhap napsala, že Soul zváží rozmístění mocnějších amerických taktických zbraní v zemi. Spojené státy v Koreji udržují početné vojenské síly, v zemi rovněž provozují moderní protiraketový štít THAAD.

Test vodíkové pumy v KLDR
Zdroj: Kim Hong-Ji/Reuters