Hlavní důvod krize? Trump a KLDR si vzájemně nerozumí, míní analytici

Americký prezident Donald Trump znovu varoval Severní Koreu před ničivou vojenskou operací. Spojené státy se také rozhodly uvalit na Pchjongjang nové sankce, které mají postihnout finanční sektor. Analytici varují, že další eskalace sporu by mohla vést až k vážnému vojenskému konfliktu.

„Pokud se rozhodneme pro (vojenskou) možnost, bude ničivá. To vám můžu říct. Ničivá pro Severní Koreu,“ slíbil Donald Trump.

Americké satelity zaznamenaly přesun severokorejských letadel s cílem posílit obranu východního pobřeží. Zřejmě jde o reakci na přelet amerických bombardérů.

Administrativa zároveň uvalila další sankce na severokorejské banky a 26 jednotlivců, kteří režimu pomáhají i zvenčí.

„(Potřebujeme) zvýšit sankční tlak, mnohem větší nasazení v OSN, spolupracovat s Číňany a co nejlépe navázat spojení se Severokorejci, pokud to vůbec jde,“ říká bývalý americký diplomat Daniel Fried. Během své diplomatické kariéry měl na starosti právě sankce. Podle něj stále existuje prostor vyhnout se střetu.

Události: Na KLDR je třeba tlačit sankcemi, míní bývalý diplomat (zdroj: ČT24)

Sue Mi Terryová se Severní Koreou zabývala v CIA. V takto izolované zemi je prý téměř nemožné mít své agenty. „Problém s touto vyhrocenou rétorikou je ten, že vždy zvyšuje riziko špatného odhadu, kdy si Kim Čong-un může myslet, že jeho směrem přichází útok, i když ve skutečnosti tomu tak není. Pak bude vojensky jednat. A to může eskalovat ve větší konflikt,“ tvrdí analytička.

Nejen podle ní se Washington a Pchjongjang navzájem nechápou. Svědčí o tom možná i další zpráva, podle které se Severokorejci pokoušejí navázat kontakt s různými americkými analytiky, aby rozluštili, co přesně prezident Trump svým postojem myslí.

Vydáno pod