Bývalý šéf Trumpovy kampaně Manafort čelí obvinění z konspirace proti USA

Události: Manafort čelí obvinění ze spiknutí proti USA (zdroj: ČT24)

Bývalý šéf Trumpova volebního štábu Paul Manafort čelí obvinění z konspirace proti USA, praní špinavých peněz a daňových deliktů. Oznámil to Robert Mueller, který vyšetřuje ovlivňování amerických prezidentských voleb Ruskem. Obvinění čelí i další Trumpův volební stratég a Manafortův obchodní partner Rick Gates. Manafort i Gates se sami vydali FBI a u soudu prohlásili, že se cítí nevinni.

Podle obvinění si Manafort a Gates díky službám pro zahraniční činitele přišli na desítky milionů dolarů a peníze od roku 2006 přinejmenším do loňského roku „prali“ přes řadu společností. Zločinné spiknutí obou mužů mělo trvat do letošního února.

Manafort měl přijímat platby od obchodníků a politiků z východní Evropy přes svou firmu založenou na Kypru. Další účty měl Manafort v karibském ostrovním státě Svatý Vincenc a Grenadiny a na Seychelách. Přes tajná konta v cizině prošlo podle obvinění 75 milionů dolarů (1,65 miliardy korun), přes 18 milionů se Manafortovi podařilo „vyprat“.

Paul Manafort podle dřívějších zjištění médií zřejmě už v roce 2005 vypracoval tajnou strategii, která měla ve prospěch ruského prezidenta Vladimira Putina ovlivnit politiku, obchody a zpravodajství v USA, Evropě a v bývalých sovětských republikách. Z objevených dokumentů vyplývá, že pracoval pro ruského miliardáře Olega Děripasku.

Ještě během svého působení ve volební kampani se Manafort spolu s Trumpovým synem Donaldem mladším a Trumpovým zetěm Jaredem Kushnerem sešel s ruskou právničkou Nataljí Veselnickou, od které čekali kompromitující informace o demokratické kandidátce Hillary Clintonové.

Manafort i Gates před washingtonským soudem popřeli vinu ve všech bodech obvinění. Do složení mnohamilionové kauce budou v domácím vězení.

Podle AP se obvinění Trumpovy kampaně přímo netýkají

K obviněním svého bývalého spolupracovníka Manaforta, který rovněž dlouho působil jako stratég Republikánské strany, se prezident Trump vyjádřil na Twitteru. „Promiňte, ale je to rok, co Paul Manafort pracoval v Trumpově kampani. Proč se nezaměřují na křiváckou Hillary (Clintonovou) a demokraty?“ napsal prezident.

V dalším tweetu poznamenal, že řeči o ruské stopě se vedou v době, kdy se republikáni snaží prosadit „historickou“ daňovou reformu. „Je to náhoda? NENÍ,“ napsal šéf Bílého domu.

Samotné volební kampaně Donalda Trumpa se podle agentury AP obvinění nijak netýká. Trump v minulosti opakovaně jakoukoli spolupráci s Moskvou během volební kampaně odmítl.

Paul Manafort
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Manafortovi zlomily vaz vazby na Janukovyče

Paul Manafort vedl Trumpův volební tým od června do srpna 2016. Na funkci rezignoval kvůli obvinění z přijímání peněz od bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Podle amerických médií měl Manafort v roce 2012 zprostředkovat tajný převod nejméně 2,2 milionu dolarů z účtu proruské ukrajinské Strany regionů pro dvě prominentní americké lobbistické skupiny, které se měly ve Washingtonu zasazovat za politiku vyhovující Janukovyčově vládě.

Šlo zejména o blokování rezoluce amerického Kongresu, která vyzývala tehdejšího ukrajinského prezidenta Janukovyče k osvobození vězněných politických oponentů, hlavně expremiérky a opoziční političky Julije Tymošenkové.

Rick Gates loni potvrdil, že kontakt s oběma lobbistickými firmami pro ukrajinskou Stranu regionů skutečně zprostředkoval, porušení amerických zákonů ale popřel.

Dlouholetý Manafortův obchodní partner Gates měl podle agentury Reuters vazby na řadu ruských a ukrajinských oligarchů. Během Manafortova krátkého pobytu v čele Trumpova volebního štábu byl také jeho zástupcem. 

Papadopoulos měl údajně kontakty s Ruskem

Obvinění je vzneseno i proti dalšímu členovi Trumpova předvolebního štábu Georgi Papadopoulosovi, který se přiznal k obelhávání agentů FBI. Obviněn byl už 5. října. Podle agentury AP je zatím jediným členem Trumpova předvolebního štábu, z jehož obvinění jsou patrné možné vazby na Rusko.

Při výslechu v FBI se Papadopoulos přiznal, že měl kontakty s nejmenovaným zahraničním „profesorem“, který měl mít informace o kompromitujících materiálech na Trumpovu protikandidátku Clintonovou. Šlo údajně o „tisíce souborů elektronické pošty“. Papadopoulos tvrdil, že se se svým zahraničním kontaktem sešel předtím, než se připojil k Trumpově volebnímu štábu. Vyšetřovatelé ale zjistili, že to bylo až poté.

Zpravodajský server Politico s odvoláním na informované zdroje napsal, že z vedení své poradenské firmy odstoupil prominentní lobbista Demokratické strany Tony Podesta. Podle serveru je pravděpodobné, že jeho krok souvisí se sérií obvinění, protože Podesta byl vyšetřován kvůli stykům s proruskými politiky na Ukrajině stejně jako Manafort a Gates.

Tony Podesta, bratr někdejšího šéfa volebního štábu Hillary Clintonové Johnyho Podesty, se podle serveru Politico stejně jako Manafort podílel na prosazování zájmů ukrajinské Strany regionů proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Vyšetřování ruského vlivu na americké prezidentské volby vede bývalý ředitel FBI Robert Mueller. Prezident Donald Trump dlouhodobě prohlašuje, že kauza je honem na čarodějnice a plýtváním veřejnými penězi.