Lasvegaský střelec vlastnil přes čtyřicet zbraní a výbušniny, na účtu měl miliony

Události: V Las Vegas pokračuje vyšetřování masakru na koncertu (zdroj: ČT24)

Muž, který v Las Vegas zastřelil desítky lidí a přes 500 jich zranil, měl u sebe doma a v hotelu celkem 42 zbraní, sdělila policie. V jeho voze objevila dusičnan amonný používaný při výrobě výbušnin. Motiv střelby však vyšetřovatelé stále neznají.

Útočník střílel v úterý na lidi na country festivalu z okna hotelu v Las Vegas, policie ho našla zastřeleného. Čtyřiašedesátiletý Stephen Paddock žil v komunitě seniorů v Nevadě a investování do realit mu vynášelo miliony dolarů. Kasina v Las Vegas navštěvoval pravidelně.

Útočník si upravoval zbraně, aby byly víc smrtící

Policisté už prohledali Paddockův dům ve městě Mesquite vzdáleném 120 kilometrů od místa činu. Našli výbušniny, tisíce kusů munice a desítky zbraní včetně dvou zařízení, která umožňují upravit poloautomatickou zbraň na plně automatickou zajišťující rychlejší střelbu.

Zařízení označované za „bump-stock“ v posledních letech zkoumaly americké úřady a má odpůrce i mezi politiky. „Tato náhradní pažba mění poloautomatickou pušku ve zbraň, která může pálit frekvencí 400 až 800 dávek za minutu,“ řekla před časem senátorka Dianne Feinsteinová. Zbraň vybavená tímto zařízením tak technicky zůstává poloautomatickou, a tudíž legální.

AP připomíná, že získat skutečnou plně automatickou zbraň je v USA krajně obtížné a vyžaduje získání zvláštního povolení od ministerstva financí. K tomu musí žadatel mít prověrku od FBI a také povolení od místní policie.

Federální zákon z roku 1986 navíc civilistům zakazuje držení nově vyrobených automatických zbraní. Získat lze jenom ty, které byly vyrobeny před rokem 1986. Jejich cena se však může vyšplhat až na 20 tisíc dolarů (přes 440 tisíc korun).

Důkazy zatím k IS nevedou

Již nejméně dva majitelé obchodů se zbraněmi ze států Nevada a Utah uvedli, že si u nich Paddock kupoval výzbroj, žádné známky potenciálně nebezpečného jednání však u něj prý nespatřili.

„Jediné, co jsem o něm zjistil, je, že chtěl zkrátka pěstovat svůj koníček pro důchod. Prostě normální, běžný chlápek. Ničím nevyčníval. Přišel do obchodu, začal se se mnou bavit o tom, jak je tu nový a zajímal se o místní obchody se zbraněmi,“ uvedl majitel jednoho z obchodů Chris Michel.

Podle Paddockova bratra se násilné sklony u Stephena dříve neprojevily a o politiku či náboženství se nezajímal. Policisté se nedomnívají, že by šlo o čin spjatý s teroristickou organizací Islámský stát, která se k útoku přihlásila.

Novinář Anýž o problémech s kontrolou držení zbraní v USA (zdroj: ČT24)

Experti se většinou shodují, že Paddock není typickým pachatelem podobných činů. Svůj čin měl ovšem zřejmě dobře naplánovaný. „Věděl, co chce udělat. Věděl, jak to chce udělat, a nezdá se, že by měl vůbec nějaký plán útěku,“ řekl AP někdejší psycholog FBI Clint Van Zandt.

Znovuotevřená debata o držení zbraní v USA

Střelba v Las Vegas opět otevřela debatu o vlastnictví zbraní v Senátu. „Nemůžeme jen tak krčit rameny, když vidím, že na 30 tisíc Američanů je rok co rok zastřeleno. Není možné jen tak sedět a nic nedělat, když jsou stovky našich spoluobčanů postřeleny za jednu noc jen proto, že šly poslouchat hudbu na koncert,“ upozornil demokratický senátor Dick Durbin.

O změny zákonů se zasazoval exprezident Barack Obama, republikáni je ale dosud odmítali – argumentovali příslušným článkem ústavy. Současný šéf Bílého domu Donald Trump patří k zastáncům volného držení zbraní, v kampani ale sliboval zakázat jejich prodej lidem, které sleduje policie.

Karásek o zbraňové politice nejen v USA (zdroj: ČT24)

V proslaveném centru zábavy teď na mnoha místech vládne smutek. „Je ostuda, že se lidé podobně sejdou jen při takové tragédií. Ale ať jde o jakýkoliv důvod, jsem pro. Pokud se lidi mají sejít a vyjádřit sounáležitost, chci být součástí,“ podotkl jeden z obyvatel Las Vegas Rick Warren.

I zbytek světa uctil oběti střelby v Las Vegas. Potemněla Eiffelova věž v Paříži či Empire State Building v New Yorku.