Ukrajinská policie stíhá Saakašviliho za nedovolené vniknutí do země

Saakašvili chce na Ukrajině bojovat o své občanství (zdroj: ČT24)

Ukrajinská policie trestně stíhá gruzínského exprezidenta Michaila Saakašviliho a jeho stoupence, kteří politika dopravili přes odpor policie na ukrajinské území. Saakašvili nedávno přišel o ukrajinské občanství. Nyní mu hrozí na Ukrajině pět let vězení.

Gruzínský exprezident se snažil dostat v neděli na Ukrajinu vlakem a autobusem. Nakonec se mu to podařilo na přechodu Medyka-Šehyni díky jeho stoupencům, kteří prorazili policejní kordon a převedli ho do země. Policie proti nim nezasáhla, nyní ale dotyčné osoby včetně Saakašviliho začala trestně stíhat.

Politik dorazil mezitím do Lvova. Při pochodu ulicemi města jej doprovázela kromě jeho stoupenců i řada opozičních poslanců včetně vůdkyně strany Vlast a bývalé premiérky Julije Tymošenkové. V davu byl zahlédnut i lvovský starosta Andrij Sadovyj, vůdce parlamentní strany Svépomoc.

Saakašviliho jednání ostře kritizoval předseda ukrajinské vlády Volodymyr Hrojsman, který incident na přechodu Šehyni označil za útok proti ukrajinské státnosti. „Zvlášť těžkou odpovědnost nesou ti, kdo si dovolili vztáhnout ruku na naše chlapce, kteří chrání vlast a její hranice,“ napsal na Facebooku.

Bývalý gruzínský prezident, který je ve vlasti stíhán pro údajné překročení pravomocí, byl nedávno zbaven ukrajinského občanství a už v roce 2015 ztratil i občanství gruzínské.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko původně Saakašviliho na Ukrajinu sám povolal a v roce 2015 mu svěřil post oděského gubernátora. Později ho ale Saakašvili tvrdě kritizoval za to, že prý váhá v zemi s reformami a otevírá dveře korupčníkům. Na Ukrajině také založil vlastní stranu Hnutí nových sil.

Vydáno pod