Irácký premiér oznámil porážku IS v Mosulu. Záběry dobytého města ukazují míru zkázy

Bitva o irácký Mosul trvala devět měsíců. Z domovů vyhnala milion lidí a kdysi druhé největší město země je po boji s tzv. Islámským státem (IS) v troskách. Podle odhadů OSN bude oprava základní infrastruktury stát miliardu dolarů. Irácký premiér Hajdar Abádí už ohledně Mosulu oficiálně oznámil vítězství.

Radost i úleva v kulisách apokalypsy (zdroj: ČT24)

O iráckou baštu IS se válčilo od října, oficiálně ji armáda dobyla o víkendu. „Není nic, co by nám zabránilo v oslavách. Naše jednotky dokončily svoji misi a oslavují,“ prohlásil generál 9. divize irácké armády Qassim Nazar.

Vítězství nad IS přišlo tři roky a jeden měsíc poté, co z dnes už neexistující mešity An-Núrí vyhlašoval šéf radikálů Abú Bakr Bagdádí chalífát.

Za tu dobu se kdysi druhé největší město Iráku změnilo k nepoznání – odešla z něj polovina obyvatel a poničena nebo zcela zničena byla většina budov zejména ve východním Mosulu.

Vládní jednotky nyní ve městě dokončují operaci. Postupují pomalu kvůli nastraženým výbušninám a přetrvávající hrozbě sebevražedných útoků. V obydlích mohou být navíc stále uvězněni lidé. Ty se ale daří evakuovat i přes poslední zbytky odporu.

Bojovníci IS se stáhli na území asi jednoho kilometru čtverečního ve Starém Městě. „Neexistuje přesný odhad bojovníků IS a členů jejich rodin, které jsou tam uvízlé,“ řekl velitel zvláštních sil Abdul-Ghani al-Asadi.

Podle něj jsou lidé, kteří odešli do Starého Města, většinou rodinní příslušníci islamistů, pokud ale nebudou ozbrojení, armáda s nimi bude zacházet jako s civilisty.

Mosul se vrací k normálnímu životu

Život ve městě se ale začíná pozvolna vracet do starých kolejí. Obyvatelé Mosulu si po dlouhém zákazu už znovu mohou vychutnat partii karet nebo kulečníku v kavárně.

„Děkujeme Bohu, nechť požehná naše ozbrojené síly. Za všechno vděčíme jim. Už jsme tu v pořádku, pohodlí a bezpečí,“ konstatoval 28letý Mosab Abdullah. Pogratulovat vítězným jednotkám přijel přímo na místo i premiér.