Vysídlení Iráčané z Mosulu trpí traumaty. Dva roky sledovali mučení a vraždy

Irácká armáda se probojovala do dalších dvou čtvrtí na jihovýchodě Mosulu. Postup vojáků zpomalují radikálové, kteří obyvatele používají jako živé štíty. Podle organizace Lékaři bez hranic (MSF) prchají z města civilisté postižení těžkými traumaty – například z veřejných poprav. Když se snaží utéct, Islámský stát (IS) po nich střílí.

Podle OSN boje za poslední dva týdny zesílily a do okolních nemocnic proudí množství zraněných. Ve dvou táborech asi 35 kilometrů východně od Mosulu nyní žije na 30 tisíc
uprchlíků.

Týmy Lékařů bez hranic denně poskytují psychologickou podporu zhruba 45 pacientům. „Prožili dva roky, kdy takzvaný Islámský stát okupoval jejich města a vesnice, sužovaly je nálety, boje iráckých jednotek s IS, museli utéct, aby si zachránili život, skončili v táborech pro vysídlené lidi. Utíkali narychlo, nemohli si sebou nic vzít. Teď jsou zavření v táboře,“ podotkl koordinátor Bilal Budair.

Mnozí vyprávějí, že byli svědky veřejných poprav na tržištích, viděli těla obětí vražd pověšená na mostech, kde byla ponechána několik dní. Byli rovněž svědky kamenování, stínání hlav, mučení či tělesných trestů, což se na nich podepsalo hlubokými traumaty.

Rodiny, když vidí, že se blíží irácké jednotky, utíkají z míst kontrolovaných DAIŠ směrem k iráckým vojákům a policistům a drží v rukou bílé vlajky. DAIŠ na ně útočí minomety a zápalnými lahvemi. Rovněž po nich střílí.
Abdal Amír Muhammadáví
mluvčí speciálních policejních jednotek

Viděli umírat své blízké

Jedni rodiče vypověděli, že byli nuceni zabít vlastní dítě, protože klelo. Někteří byli přímými svědky bojů v jejich čtvrtích či vesnicích a sledovali, jak jim umírají příbuzní či přátelé. Vysídlení Iráčané jsou vyděšení a žijí ve strachu z toho, že budou znovu vystaveni násilí Islámského státu, upozorňují MSF.

„Většina vysídlených obyvatel si po několika týdnech na život v táboře začne zvykat. U některých se však rozvinou trvalejší poruchy. Domnívají se, že jejich život skončil a chtějí zemřít. V takových případech je nutné zasáhnout rychle a nabídnout jim služby psychologa nebo psychiatra,“ píší Lékaři bez hranic na webu.

Boje o město mezitím pokračují. Elitním iráckým jednotkám se v pondělí podařilo získat plnou kontrolu nad mosulskou čtvrtí Baladiját a obklíčily rovněž sousední Sukkar. V neděli se vojákům poprvé podařilo postoupit až k řece Tigris, boje se tak posunuly do historické části města.

„Problémem je, že se (islamisté) ukrývají mezi rodinami civilistů, takže náš postup je velmi pomalý a opatrný,“ uvedl mluvčí speciálních policejních jednotek Abdal Amír Muhammadáví. Ozbrojenci podle něj střílejí na civilisty, kteří se snaží uprchnout z míst bojů.

Mosulská ofenziva začala loni v půlce října. Jde o největší iráckou vojenskou operaci od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílejí se na ní desítky tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic. Ze vzduchu ji podporují letouny mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy.