Boj o Mosul: Civilisté jako lidské štíty a obavy z použití smrtící chemie

Mosulská ofenziva: Iráčanům radí desítky amerických vojáků (zdroj: ČT24)

Spojené státy obvinily radikály z Islámského státu (IS), že při obraně iráckého Mosulu používají civilisty jako živé štíty. USA také mají obavy, aby IS nepoužil chemické zbraně. Frontová linie se nachází asi 30 kilometrů jižně od města, v němž zůstává podle odhadů BBC asi pět tisíc džihádistů. Ti se prý snaží každého, kdo zkusí utéct, zastřelit. Z Mosulu už dle OSN prchla první devítisetčlenná skupina obyvatel.

Radikálové z Islámského státu použili chemické zbraně proti místním soupeřům už v předchozích měsících. Američané vzorky pravidelně zkoumají a yperit se objevil i na jednom z 5. října, sdělil agentuře Reuters nejmenovaný americký činitel.

„Vzhledem k trestuhodnému chování IS, který nerespektuje mezinárodní standardy a normy, není tato událost překvapující,“ podotkl druhý americký činitel.

Odborníci si ale nemyslí, že by džihádisté byli schopni sami si vyrobit skutečně účinné chemické zbraně, větší hrozbou pro irácké síly a jejich spojence tak zůstávají zbraně konvenční.

V boji proti radikálům pomáhají i česká letadla L-159

Češi dodali Iráčanům třeba lehké bojové letouny L-159 používané i pro pozemní operace k minimalizaci vlastních ztrát. „Je to stroj vhodný pro irácké letiště, dokonce si troufám říct, že může významně prospět v boji proti IS,“ sdělil prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek.

„Největší slabina (irácké armády) je ale v systému velení, získávání informací, jejich vyhodnocování. V tomto ohledu je třeba ji cvičit i do budoucna,“ dodal Hynek.

Z osvobozené vesnice uprchlo 200 lidí, báli se návratu IS

Iráčanům radí s mosulskou ofenzivou asi stovka amerických vojáků. Ze vzduchu jim pomáhá mezinárodní koalice. Dosud se podařilo osvobodit dvacet vesnic. 

„Některé jsou prázdné – kromě toho, že v nich přebývali členové teroristické organizace. Lidé ve vesnicích al-Hod a al-Lazaka projevili podporu útočícím silám a teroristy zlikvidovali. Nejsou tu zatím případy, že by obyvatelé přišli o střechu nad hlavou,“ konstatoval mluvčí společného operačního centra Jahia Rasul.

Z vesnice Al-Adla uprchlo dva dny poté na 200 lidí, protože zaslechli zvěsti, že se IS vrátí. Skupina žen pak vyprávěla CNN, jak žili obyvatelé dva roky v neustálém strachu. Radikálové se jich pořád dokola ptali, jestli u sebe nemají zbraně. Pokud našli telefon nebo cigarety, okamžitě dotyčné zavraždili. Některé lidi prý nechávali vyhladovět.

Mosul je symbol expanze fiktivního Islámského státu. Mělo to být jakési hlavní město IS. Jeho osvobození by bylo bolestivou ranou pro IS. Jeho potenciál a aktivity by byly rozhodně poznamenány.
Faisal Ismail
předseda Česko-iráckého sdružení

Frontová linie se teď nachází v oblasti Karakoše – před válkou vůbec největšího křesťanského města v Iráku, jež leží asi 32 kilometrů od Mosulu a zprávy o jeho osvobození Bagdád popírá.

Jak se vojáci blíží k baště IS, radikálové kladou odpor. „Zatím jsme se setkali s asi dvaceti sebevražednými útočníky, kteří se během našeho postupu snažili najet automobily do našich vozů. Naše tanky je ale zlikvidovaly,“ podotkl mluvčí irácké armády Yahia Rassoul.

Mosulská ofenziva
Zdroj: AFP/ČT24

Radikálové se prý schovávají mezi civilisty

Situace přímo v Mosulu je značně napjatá. Bojovníci IS brázdí ulice města na motocyklech a jsou vyzbrojeni lehkými i těžkými zbraněmi, sdělil listu the Guardian pětatřicetiletý muž s pseudonymem Abú Muhammad. Letecké údery podle něj cílí přesně na pozice islamistů, ti se ale „stěhují do domů civilistů a vměšují mezi řadové obyvatele“.

Podle informací agentury Reuters navíc džihádisté posílají některé obyvatele do budov, jež jsou pravděpodobným cílem náletů.

Většina lidí si prý přeje, aby irácká armáda a kurdští bojovníci (pešmergové) město osvobodili co nejdříve. „Viděli jsme příliš mnoho stínání hlav, lidí utopených v klecích, shozených ze střech budov… Já sám jsem před třemi měsíci viděl, jak (IS) svrhl muže ze střechy budovy poblíž úřadu guvernéra, týden jsem nemohl spát,“ konstatoval Muhammad.

Dvaadvacetiletý Abú Sabra uvedl, že radikálové ve městě pálili pneumatiky, aby koaličním letounům znemožnili výhled. Na hlavních ulicích podle něj z neznámého důvodu seřadili přepravní kontejnery. Někteří obyvatelé Mosulu jsou připraveni povstat proti IS, až nadejde
čas, zdůraznil Sabra.

Americký voják na základně u Mosulu
Zdroj: Alaa Al-Marjani/Reuters

Kvůli bojům by mohlo z oblasti Mosulu utéct během pár týdnů 200 tisíc lidí, ve městě jich zůstává asi 1,5 milionu. IS se přitom místním snaží v úniku zabránit. „Drží je tam proti jejich vůli,“ prohlásil mluvčí Pentagonu Jeff Davis.

„Pro civilisty je těžké město opustit. (IS) vyhloubil příkopy kolem většiny čtvrtí, převážně na východě Mosulu,“ sdělil Muhammad. Pašeráci lidí prý vyhnali ceny do astronomických výšek a IS okamžitě zastřelí každého, koho jeho bojovníci chytí při pokusu o útěk.

„Je třeba dát pozor na to, aby civilní obyvatelstvo nezaplatilo příliš vysokou cenu, musíme dělat, co je v našich silách, abychom minimalizovali negativní dopad,“ prohlásil irácký ministr zahraničí Ibráhím Džaafarí.

Satelitní snímky bojů u Mosulu
Zdroj: Courtesy of Stratfor.com/AllSource Analysis/DigitalGlobe/Reuters

I případné osvobození Mosulu může mít některé negativní následky. Evropská unie varovala, že prchající džihádisté představují vážné nebezpečí pro Evropu. Mnozí z nich jsou totiž ze zahraničí a mohou se snažit o návrat do vlasti. Právě islamisté vycvičení na Blízkém východě stáli třeba za loňskými listopadovými atentáty v Paříži.

Daeš se v Iráku nezastaví, chce své ruce strkat dál - tak se na to musíme dívat. Nebráníme jen sebe, ale vlastně všechny země na světě. Za Islámský stát bojují džihádisté z více než stovky zemí.
Ibrahim al-Džafarí
irácký ministr zahraničí

Obnova Mosulu? Řádově několik miliard eur

Počítá se s tím, že obnova Mosulu a pomoc obyvatelstvu může stát až několik miliard eur. „Musíme hrát vedoucí roli ve stabilizaci nově osvobozených území, jakmile vojenské operace skončí – to je věc, která je přinejmenším stejně důležitá,“ poznamenala šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.