CDU zvítězila i v nejlidnatějším Severním Porýní-Vestfálsku, SPD se zelenými končí

Volby v nejlidnatější německé spolkové zemi - Severním Porýní-Vestfálsku - vyhráli křesťanští demokraté kancléřky Angely Merkelové před sociální demokracií (SPD). Dosavadní vláda SPD a Zelených tak v tomto velkém západoněmeckém regionu definitivně končí. Hlasování ve spolkové zemi, která má téměř 18 milionů obyvatel, bylo posledním klíčovým testem před parlamentními volbami v září.

CDU získala 33 procent hlasů, zatímco SPD, která byla dlouho favoritem voleb, obdržela 31,2 procenta. CDU si tak oproti volbám před pěti lety polepšila o téměř sedm procentních bodů, SPD téměř osm procentních bodů ztratila. Pro sociální demokraty je to vůbec nejhorší poválečný výsledek v této spolkové zemi.

V zemském sněmu v Düsseldorfu zasednou i svobodní demokraté (FDP) s 12,6 procenta hlasů, Zelení s 6,4 procenta a Alternativa pro Německo (AfD) se 7,4 procenta. Protiimigrační Alternativa pro Německo tak už bude zastoupena ve 13 z celkem 16 německých zemských sněmů.

Těsně pod pětiprocentní hranicí pro vstup do zemského parlamentu zůstala se 4,9 procenta Levice, vypadli z něj Piráti, kteří dostali jen procento hlasů. 

Schulz: Je to těžký den pro SPD i pro mě osobně

Novou vládní koalici bude podle všeho sestavovat volební lídr CDU v Severním Porýní-Vestfálsku Armin Laschet, který by měl ve funkci nahradit dosavadní šéfku vlády Hannelore Kraftovou (SPD).

Populární politička jen několik minut po uzavření volebních místností oznámila odchod z čela SPD v Severním Porýní-Vestfálsku. Končí i ve funkci místopředsedkyně strany na celoněmecké úrovni.

Laschet se už nechal slyšet, že bude jednat se všemi demokratickými stranami. Reálně v úvahu připadají tři možné vlády - velká koalice CDU a SPD, koalice CDU, FDP a Zelených nebo vláda CDU a FDP. Ta by ale měla v zemském parlamentu většinu jediného hlasu, protože by disponovala 100 křesly ze 199. CDU v zemském sněmu bude mít 72 zástupců, SPD 69, FDP 28, AfD 16 a Zelení 14.

Schulz versus Merkelová 0:3

Kandidát sociální demokracie na kancléře Martin Schulz, jenž v lednu ve straně vzbudil obrovské naděje, které se ale zatím nepodařilo proměnit ve volební výsledky, označil bilanci hlasování za jasnou porážku. „Je to těžký den pro SPD i pro mě osobně,“ prohlásil. Média už volby označují za katastrofu pro sociální demokraty. 

Lídr kandidátky CDU v Severním Porýní-Vestfálsku Armin Laschet
Zdroj: ČTK/AP/Federico Gambarini

Výsledek je další výraznou porážkou pro sociální demokraty, kteří letos na zemské volby s CDU prohrávají nečekaně už 0:3. Tento výsledek tak zhoršuje jejich vyhlídky na úspěch v podzimních parlamentních volbách. V celoněmeckých průzkumech už přitom za konzervativní unií CDU/CSU zaostávají o deset procentních bodů.

Dosavadní předvolební průzkumy přitom křesťanským i sociálním demokratům připisovaly stejné šance. I přesto CDU do voleb vstupovala jako mírný favorit, když jí poslední předvolební průzkum přisuzoval 32 procent hlasů, Schulzova SPD si podle odhadů přišla na 31 procent.

Zklamání ve volebním štábu SPD v Severním Porýní-Vestfálsku
Zdroj: ČTK/AP/Michael Sohn