Francouzům na venkově chybí mobilní signál, podle expertů neřešené problémy nahrávají extremistům

Problémy francouzského venkova před volbami (zdroj: ČT24)

Téměř všichni francouzští prezidentští kandidáti chtějí do budoucna sázet na vývoj moderních technologií. Projektů ve velkých městech je hodně, venkova se ale technologický pokrok netýká, v některých obcích přitom dodnes nemají telefonní pokrytí. Podle odborníků to nahrává extremistům.

Třeba obec Fromeréville-les-Vallons je zvyklá na život bez mobilu. „Když mě zvolili starostkou, sama jsem musela pravidelně chodit za vesnici, abych zjistila, jestli nemám na telefonu nějaké zmeškané zprávy,“ prohlásila Angélique Santusová, starostka obce s 200 obyvateli.

Ve funkci je třetím rokem a telefonní signál považuje za naprostou prioritu. Místní podnikatele je těžké zastihnout, a kdyby nastal nějaký problém ve zdejší klubovně, nedá se z ní dovolat pomoci. Z nedaleké chemičky navíc v případě neštěstí hrozí masivní únik chloru a starostka si stěžuje, že kvůli nedostatečnému pokrytí nemůže využít nejúčinnější poplašný systém za pomoci textových zpráv.

Vláda po ní přitom chce, aby nějaký zavedla. Siréna je pro malou vesnici drahá, zvlášť když dotace závisí i na počtu obyvatel. Za poslední tři roky jich odešlo třicet a noví nepřicházejí. „Když si lidé vezmou mobil a vidí, že tady není pokrytí, přestane je to zajímat. Zvlášť pokud mají dospívající děti, je to pro ně nezbytnost. A brzdí to lidi, kteří chtějí pracovat z domova,“ konstatovala Santusová.

Podle geografa Christopha Guillyuho je nezájem politiků o takové běžné problémy živnou půdou pro extrémní postoje i extrémní volby. „Dokud si tradiční politická třída nevytyčí jako prioritu lidové vrstvy a území periferní Francie, má před sebou Národní fronta vyklizený bulvár,“ je přesvědčen odborník.

Podle průzkumů má Národní fronta velkou podporu mimo jiné právě na venkově. „Domnívali jsme se, že lidí z této periferní Francie je menšina. A přitom tvoří většinu, což je velký problém. Máte tady většinu lidí, kteří včera tvořili střední třídu a dnes už nepatří do systému,“ podotkl Christophe Guilluy.

I proto je kandidátka Národní fronty Marine Le Penová favoritkou prvního kola. Poplašný systém, který měl tradiční politické strany upozornit na proměnu voličských nálad, zatím nefungoval. Z posledních průzkumů ale vyplývá, že ve druhém kolem by už Le Penovou porazil centrista Emmanuel Macron.