Stíny francouzské kampaně. Jak kandidátům škodí kauzy?

Světla a stíny prezidentské kampaně ve Francii (zdroj: ČT24)

Souboj mezi favority francouzských prezidentských voleb se vyostřuje. Konzervativní kandidát François Fillon kvůli aféře se zaměstnáváním své ženy v průzkumech stále více ztrácí, Marine Le Penové přitom podobná kauza zatím příliš neuškodila. Kandidátka Národní fronty přesto vzbuzuje silné vášně – její poslední mítink provázely silné protesty.

Krajně pravicová politička má při svých setkáních s voliči ráda emoce, tím posledním v Nantes ale cloumaly vášně víc, než by si Le Penová přála. Autobus s jejími příznivci se kritici Le Penové pokusili zablokovat a vše musela řešit policie.

Le Penová pak okamžitě obvinila vládu z nečinnosti. „Nikdy se nesmíříme s tím, že krajně levicové bojůvky drancují, vypalují a útočí na naše policisty, tak jako znovu včera v Nantes, za víceméně očividného souhlasu vlády,“ uvedla.

Marine Le Penová
Zdroj: Reuters

Pravicový kandidát François Fillon nyní dokonce obvinil vládu, že nastolila v zemi atmosféru občanské války. Jinak ho ale s předsedkyní Národní fronty pojí snad už jen to, že oba čelí aférám s fiktivním zaměstnáváním svých příbuzných a spolupracovníků.

Nedílnou součástí kampaně je tak pro mnohé letošní kandidáty také předvolání k policii. Zatímco Fillon se k výslechu dostavil, Le Penová podobný krok odmítla. Přesto však stále mírně posiluje.

Policie minulý týden umístila do vazby člena ochranky i šéfku volebního štábu Le Penové – kvůli podezření z toho, že byli fiktivně zaměstnáni v rámci Evropského parlamentu a pobírali za to plat. Le Penová podle evropských vyšetřovatelů údajně sama přiznala vyplácení dvou zmíněných osob, ačkoliv nepracovaly. Le Penová později taková slova popřela.

Fillonova kauza se týká informací, podle nichž Penelope Fillonová jako asistentka svého manžela a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala přes 830 tisíc eur (22,5 milionu Kč). Dalších zhruba 100 tisíc eur (2,7 milionu Kč) dostala manželka za údajné psaní pro média. Fillon navíc odměnil jako asistenty i svoje děti.

Jako jediný ze tří favoritů předvolání nedostal favorit centristů Emmanuel Macron. Naopak získal podporu dalších politiků a v průzkumech se pomalu dotahuje na Le Penovou. Do druhého kola voleb se tak letos možná nedostanou zástupci dvou stran, které se ve Francii střídaly u moci desítky let.

Macron je v průzkumech stabilně favoritem případného druhého kola prezidentských voleb. V něm by podle pondělního průzkumu deníku Figaro a zpravodajské televize LCI porazil Le Penovou poměrem 58 ku 42 procentům. To je pro Le Penovou lepší skóre než podle páteční ankety agentury Ifop, která jí dávala 38,5 procenta proti 61,5 procenta pro Macrona.

Le Penová se oproti ostatním „systémovým“ kandidátům výrazně liší. Svou zemi chce zbavit eura a vyhlásit referendum o odchodu z EU. Ostatně brexit byl podle ní nejdůležitější událostí od pádu Berlínské zdi.

Le Penová má podporu i některých českých politiků. „Marine Le Penová je moje kamarádka. Jeto velká francouzská vlastenka a je to budoucí francouzská prezidentka,“ doufá předseda SPD Tomio Okamura.

168 hodin: Zaostřeno na Marine Le Pen (zdroj: ČT24)

„Myslím, že to bude prezidentka, která se bude snažit vrátit Francii bezpečnost. Vzhledem k migraci a útokům z posledních let jsou zkrátka Francouzi nespokojeni,“ dodává pro pořad 168 hodin Marek Černoch z hnutí Úsvit. Podle Jaroslava Foldyny (ČSSD) se navíc Le Penová chytře chopila některých levicových témat, u nichž francouzští socialisté „přestali být rozumitelní“.

První kolo voleb by podle pondělní sondáže vyhrála Le Penová se ziskem 27 procent. Macron by získal o dva procentní body méně a na třetím místě by skončil pravicový kandidát François Fillon s 20 procenty.

První kolo prezidentských voleb se bude konat 23. dubna a rozhodující druhé kolo 7. května. 

Francouzské prezidentské volby
Zdroj: ČT24