TÉMA

Francouzské volby

Francouzské volby
Macronovo hnutí ovládne parlament. Volební účast byla rekordně nízká
Centristické hnutí Republika v pohybu (REM) prezidenta Emmanuela Macrona vyhrálo druhé kolo parlamentních voleb. Vítězství, které mu podle zpřesňujících se odhadů výsledků přineslo pohodlnou nadpoloviční většinu míst v Národním shromáždění, ale nebylo tak přesvědčivé, jak předpovídaly předvolební průzkumy. Spolu se spojenci má dosáhnout na zhruba 361 mandátů v dolní komoře, kde zasedá 577 poslanců. Podle průzkumů měl přitom šanci na stovku dalších křesel. Na vině je podle všeho i rekordně nízká účast voličů, která předběžně nedosáhla ani 44 procent, což je nejméně za celou dobu existence páté republiky.
18. 6. 2017Aktualizováno18. 6. 2017, 22:30|ČT24
Macronova strana chce uvést republiku do pohybu
Tradiční dělení na levici a pravici nerespektuje, sama se označuje za stranu progresivní, která do politiky přináší zcela nové tváře. Republika v pohybu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona chce být zkrátka jiná. Možná právě díky tomu sklízí úspěchy už po pouhém roce fungování.
12. 6. 2017|
Macron chce prodloužit výjimečný stav, jeho hnutí by zvítězilo v parlamentních volbách
Francouzský prezident Emmanuel Macron chce prodloužit trvání výjimečného stavu v zemi až do 1. listopadu. Po setkání bezpečnostní rady státu o tom informoval Elysejský palác. Výjimečný stav platí ve Francii od teroristických útoků v Paříži z 13. listopadu 2015, které si vyžádaly 130 obětí. Macron už také pracuje na zákonech, které by měly bezpečnost v zemi posílit natrvalo.
24. 5. 2017Aktualizováno24. 5. 2017, 21:27|
Francouzské volby
Macron chce bezpečnější Francii. V Elysejském paláci má být i generální protiteroristický štáb
Nový francouzský prezident Emmanuel Macron chce s novou vládou co nejdřív začít posilovat bezpečnost ve Francii. Vedle posílení policejních složek by měl nově vzniknout i jakýsi generální protiteroristický štáb přímo v Elysejském paláci. Za mimořádně důležitou první frontu v potírání teroru pak považuje vojenskou operaci v Mali.
21. 5. 2017|ČT24
Francouzské volby
Macron oznámil složení svého kabinetu, šéfem diplomacie bude ministr obrany z Hollandovy vlády
Ve Francii byla představena vláda nového prezidenta Emmanuela Macrona. Ten si do svého týmu vedeného premiérem Edouardem Philippem vybral zástupce z různých částí politického spektra, tedy osobnosti z řad republikánů, socialistů i centristů. Místo ministra zahraničí a ministra pro Evropu zaujme dosavadní šéf resortu obrany v Hollandově kabinetu, Jean-Yves Le Drian. Ministrem hospodářství se stane pravicový, proevropsky zaměřený politik Bruno Le Maire.
17. 5. 2017Aktualizováno17. 5. 2017, 22:57|
Nový francouzský premiér Philippe: Republikán, který si rád zaboxuje
Francouzský prezident Emmanuel Macron jmenoval šéfem nové vlády pravicového starostu Le Havre, šestačtyřicetiletého Édouarda Philippa. Jde o první z klíčových rozhodnutí nového prezidenta, který se úřadu ujal v neděli. Philippe je nyní také poslancem za pravicové Republikány. Dříve patřil do týmu bývalého premiéra Alaina Juppého.
15. 5. 2017Aktualizováno15. 5. 2017, 21:41|
Francouzské volby
Nejmladší pán Elysejského paláce. Macron se oficiálně ujal úřadu
Emmanuel Macron, který v prezidentských volbách minulý týden zvítězil nad nacionalistkou Marine Le Penovou, se oficiálně ujal úřadu francouzského prezidenta. Během slavnostní ceremonie v Elysejském paláci mu funkci předal její dosavadní vykonavatel, socialista Francois Hollande. Devětatřicetiletý centrista se tak stává historicky nejmladším přímo zvoleným prezidentem Francie.
14. 5. 2017Aktualizováno14. 5. 2017, 13:47|ČT24
Francouzské volby
Hollandova éra ve stínu teroru končí: „Pan normální“ prohrál boj s nezaměstnaností
Uzákonění homosexuálních sňatků, zavedení daně pro bohaté, klimatická dohoda či zásahy v Sýrii a Mali. I to se během pěti let podařilo prosadit francouzskému prezidentu Francoisi Hollandovi, který teď předá žezlo Emmanuelu Macronovi. Hollande se loučí jako nejméně oblíbený prezident v novodobé historii Francie. Mohly za to hlavně neúspěšný boj s vysokou nezaměstnaností a milostné pletky. Po řadě atentátů v zemi trvá výjimečný stav.
14. 5. 2017|
Francouzské volby
První Macronova zahraniční cesta povede do Německa. V pondělí se sejde s Merkelovou
Nový francouzský prezident Emmanuel Macron se v pondělí v Berlíně sejde s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Půjde o jeho první zahraniční cestu v úřadu, funkce francouzské hlavy státu se ujme v neděli. O setkání obou politiků v Berlíně informoval mluvčí německé vlády Steffen Seibert.
12. 5. 2017|
Francouzské volby
Macronovo hnutí zveřejnilo kandidáty pro červnové volby, expremiér Valls mezi nimi není
Hnutí zvoleného francouzského prezidenta Emmanuela Macrona představilo většinu kandidátů pro nadcházející parlamentní volby. Více než polovina uchazečů vzešla z občanské společnosti a dosud nevykonávala žádnou politickou funkci, jak Macron dříve slíbil. Bývalý socialistický premiér Manuel Valls, jenž nedávno oznámil, že Macronovu stranu posílí, nakonec nominován nebyl. Hnutí ale proti němu nepostaví svého kandidáta.
11. 5. 2017Aktualizováno11. 5. 2017, 18:06|ČT24
Francouzské volby
Hollande se loučí s funkcí. Naposledy jako prezident vystoupil na veřejné akci
Konec vlády francouzského prezidenta Françoise Hollanda se rychle blíží. Vítězi voleb Emmanuelu Macronovi předá moc už v neděli. Tento týden se pro něj nese ve znamení derniér. Ve středu ho čekalo v Elysejském paláci poslední zasedání vlády, krátce nato i poslední oficiální projev na oslavě zrušení otroctví. I tam ho už doprovázela příští hlava státu.
10. 5. 2017|
Francouzské volby
Macronova past na hackery: Štáb lákal vetřelce na falešné účty, ti zanechali stopy
Francouzi ukázali, že se poučili z americké prezidentské kampaně, při níž vnikli hackeři do počítačů Demokratické strany. Technologický tým nyní již zvoleného prezidenta Emmanuela Macrona vytvořil desítky falešných e-mailových účtů i s dokumenty, aby útočníky zmátl a zpomalil – a ti za sebou zanechali stopy. Píše o tom list The New York Times (NYT). Stejně jako v případě USA útočili zřejmě ruští hackeři.
10. 5. 2017|
Francouzské volby
Le Penova „nadějná“ vnučka Marion opouští ve 27 letech politiku
Neteř poražené krajně pravicové prezidentské kandidátky Marine Le Penové Marion se rozhodla ve 27 letech na nějakou dobu ukončit svou politickou kariéru. O poslankyni za francouzskou Národní frontu (FN) se přitom dosud uvažovalo jako o budoucí šéfce strany.
9. 5. 2017|
Francouzské volby
Expremiér Valls bude v červnu kandidovat za Macronovo hnutí
S hnutím nově zvoleného prezidenta Emmanuela Macrona bude před volbami spolupracovat socialistický expremiér Manuel Valls. Televizi RTL řekl, že se na kandidátce uskupení hodlá ucházet o svolení.
9. 5. 2017|
Francouzské volby
Před Macronem stojí obtížné výzvy: Stmelit rozdělenou Francii, lidem dát práci a změnit Unii
Nový francouzský prezident se ze svého triumfu asi nebude mít čas dlouho radovat, čeká ho řada výzev. Centrista Emmanuel Macron nasliboval hodně změn: Od sjednocení národa přes ekonomické reformy, zajištění bezpečnosti až po změny Unie.
9. 5. 2017|
Francouzské volby
Macron prvně okusil prezidentskou funkci. S Hollandem uctil památku padlých
Nově zvolený francouzský prezident Emmanuel Macron bude formálně uveden do úřadu v neděli 14. května, oznámil odstupující prezident Francois Hollande. Macron hned den po zvolení okusil státnické povinnosti - společně s Hollandem položil květiny k hrobu neznámého vojína a uctil památku válečných obětí. Liberál Macron porazil v sobotních volbách svou krajně pravicovou soupeřku Marine Le Penovou ziskem dvou třetin odevzdaných hlasů.
8. 5. 2017Aktualizováno8. 5. 2017, 21:40|
Francouzské volby
Le Penová chce po porážce zreformovat Národní frontu. Změnit se má i název
„Navrhnu zahájení hluboké transformace našeho hnutí, abychom vytvořili novou politickou sílu.“ Tak reagovala na vítězství Emmanuela Macrona poražená kandidátka na francouzského prezidenta Marine Le Penová. Její Národní fronta se podle ní musí přiblížit očekáváním ještě většího počtu Francouzů.
8. 5. 2017|
Francouzské volby
Volební mapu drtivě ovládl Macron, Le Penová přesvědčila jen dvě bašty na severu země
Téměř jednobarevnou volební mapu vytvořilo druhé kolo hlasování o prezidentovi Francie, kde nezávislý proevropský centrista Emmanuel Macron ovládl naprostou většinu departementů. Krajně pravicovou Marine Le Penovou chtěly jen dvě bašty na severu země. Macron výrazně bodoval ve městech a v regionech s vyšším procentem vysokoškolsky vzdělaných a bohatších lidí. Le Penové se dařilo spíš v průmyslových oblastech zasažených krizí.
8. 5. 2017|
Francouzské volby
Vítězství Macrona pomůže euru i koruně, shodují se analytici
Vítězství proevropského kandidáta Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách přispěje k posílení eura i české koruny, shodují se oslovení analytici. Podle nich trhy Macronovo vítězství očekávaly, a jeho dopad je proto v kurzech akcií a měn do značné míry zohledněn už nyní. Euro vůči dolaru mírně oslabilo, česká koruna k euru i dolaru posílila.
8. 5. 2017Aktualizováno8. 5. 2017, 12:04|ČT24
Francouzské volby
Macron je novým prezidentem Francie. Gratulace přicházejí z celého světa
Francouzi zvolili novým prezidentem liberála Emmanuela Macrona, který získal 66,1 procenta hlasů. Kandidátka krajní pravice Marine Le Penová získala 33,9 procenta – svou porážku uznala už před uzavřením volebních místností a svému soupeři pogratulovala. Macron prohlásil, že chce sjednotit rozdělený národ a bránit zájmy Francie i Evropy. Novému francouzskému prezidentovi už blahopřáli i státníci z Evropy, představitelé EU a prezident USA Donald Trump.
7. 5. 2017Aktualizováno8. 5. 2017, 10:48|ČT24
Francouzské volby
Média o triumfu Macrona: Podařilo se odvrátit pohromu, Francie ale nemá vyhráno
Vítězství centristy Emmanuela Macrona je sice určitou nadějí, ale pro řadu lidí byl bývalý investiční bankéř jedinou možností, jak zabránit výhře krajní pravice, proto pro něj bude těžké si Francouze svým programem získat. Tak komentují francouzská média Macronovu výhru. Podle německých listů se podařilo odvrátit katastrofu, i ony ale varují, že prezident může narazit se svými plány v parlamentu.
8. 5. 2017Aktualizováno8. 5. 2017, 10:33|
Francouzské volby
Macron: Otevíráme novou kapitolu dějin Francie, do politiky vnesu víc morálky
Emmanuel Macron krátce po svém volebním vítězství prohlásil, že Francie otevírá novou kapitolu svých dějin, která bude ve znamení naděje a důvěry. Občanům slíbil více solidarity se sociálně slabšími a označil za svůj stěžejní úkol vrátit více morálky do politiky. V projevu před 20 tisíci příznivci před muzeem Louvre také poděkoval i těm, kteří pro něj hlasovali, aby zabránili ve vítězství krajně pravicové političce Marine Le Penové. Upozornil ale, že zůstane věrný svým politickým slibům.
7. 5. 2017Aktualizováno7. 5. 2017, 23:41|
Francouzské volby
Liberální sliby porazily nacionalismus. Francii povede bankéř Macron
Následujících pět let povede Francii centrista Emmanuel Macron, bývalý investiční bankéř zasazující se o liberální reformy, změny ve fungování EU či ochranu životního prostředí. Ve druhém kolem prezidentských voleb s přehledem porazil nacionalistku Marine Le Penovou. Očekává se, že Francie zůstane pod Macronovou vládou otevřenou zemí vstřícnou vůči skutečným uprchlíkům a spolupráci v rámci EU.
7. 5. 2017|
Francouzské volby
Francouzská justice začala vyšetřovat únik dokumentů z Macronova štábu
Francouzská justice začala vyšetřovat únik elektronických dokumentů ze štábu prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. Francouzské trestní orgány řeší možné porušení zákona kvůli nelegálnímu proniknutí do počítačového systému a narušení soukromí korespondence. Ukradené e-maily, snímky, faktury a další dokumenty se objevily na internetu dva dny před rozhodujícím kolem francouzských prezidentských voleb.
7. 5. 2017Aktualizováno7. 5. 2017, 18:39|ČT24