Povolební Francie je stále v patové situaci a prezident Macron s řešením nespěchá

Události: Povolební jednání ve Francii (zdroj: ČT24)

V nedávných francouzských parlamentních volbách nikdo nezvítězil, což uznal i prezident Emmanuel Macron. Ten nyní s řešením situace nijak nespěchá a v čele vlády přechodně zůstává Gabriel Attal. Levicová i krajně pravicová opozice kritizují prezidenta za nečinnost.

„Pan Macron chce získat čas, aby lidé zapomněli, do jaké bažiny Francii dostal,“ vyjádřil se například poslanec Národního sdružení Jean-Philippe Tanguy

Vláda by mohla podat demisi už příští týden, kdy poprvé zasednou nově zvolení poslanci Národního shromáždění, soudí zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. Dodává však, že cesta z patové situace je zatím v nedohlednu. Tři silné bloky totiž nabízejí různé možnosti pro sestavení vlády a žádná zatím není schůdná.

„Nebudeme součástí žádné koalice. Nemyslíme si, že můžeme krizi v zemi vyřešit kombinováním různých aparátů,“ vyhlásil prezident skupiny Republikánů v Národním shromáždění Laurent Wauquiez.

Mnozí Francouzi už se navíc v nepřehledné situaci přestávají orientovat. A někteří se obávají, že to povede k růstu napětí. „Možná se dočkáme i nějakých menších nepokojů,“ usuzuje Michel, který žije na jihu země.

Nepokoje mohou přijít už během nedělních oslav francouzského státního svátku, odhaduje Šmíd. Některé levicové organizace totiž plánují demonstrace proti prezidentu Macronovi, který podle nich nerespektuje výsledky voleb. Podle ministra vnitra bude v zemi dohlížet na dodržování pořádku na 130 tisíc policistů a strážníků. 

Francouzská ministryně sportu Amélie Oudéaová-Castéraová si v sobotu ráno vzala koupací čepici, oblékla neopren a vykoupala se v Seině. Do řeky protékající Paříží se ponořila, aby dokázala, že dodržela svůj slib, že Seina bude do letních olympijských her tak čistá, aby se v ní mohlo plavat a soutěžit. 

„Je příjemná,“ volala ministryně na břeh pár okamžiků poté, co se do vody dostala nepříliš elegantním způsobem po klouzající náplavce. 

Oudéaová-Castéraová je první političkou, která se v Seině letos v rámci předolympijských slibů vykoupala. Za pár dní by se v řece měla smočit i starostka metropole Anne Hidalgová a dokázat takto čistotu řeky chtěl i prezident Macron.