Speciální vysílání: Francouzské volby zřejmě nečekaně vyhrál levicový blok. Premiér Attal podá demisi

Speciál ČT24: Francouzi volí nový parlament (zdroj: ČT24)

Druhé kolo parlamentních voleb ve Francii zřejmě nečekaně vyhrál levicový blok Nová lidová fronta. Podle odhadů agentury Ipsos by mohl získat 172 až 192 křesel. Macronův vládní tábor Společně skončil nejspíše druhý, mohl by mít 170 křesel. Krajně pravicové Národní sdružení (RN), které bylo pokládáno za favorita, pravděpodobně skončilo až třetí, získá podle odhadů nanejvýš 152 křesel. Žádný z bloků však nezíská většinu v dolní komoře parlamentu, Národním shromáždění. Dosavadní premiér Gabriel Attal (Společně) večer oznámil, že podá v pondělí demisi.

Oficiální výsledky se očekávají až během nedělní noci či v pondělí ráno. Ústava prezidentovi neukládá, do kdy musí pověřit nového premiéra sestavením vlády. Podle médií mohou vyjednávání trvat přinejmenším několik dní.

Bezprostředně po uzavření volebních místností a zveřejnění odhadů ve 20 hodin se ujal slova Jean-Luc Mélenchon, lídr krajně levicové strany Nepodrobená Francie (LFI), která je nejsilnějším hráčem levicového bloku. Výsledek voleb je podle Mélenchona obrovskou úlevou pro miliony Francouzů a levice zachránila republiku. Mélenchon pak žádal odstoupení premiéra Gabriela Attala a jmenování vlády v čele s LFI.

„Francie dnes večer řekla ne nástupu RN k moci,“ prohlásil šéf Socialistické strany Olivier Faure. Odmítl, že by se jeho strana, která je členem levicového bloku, zapojila do jakékoliv názorově nejednotné vlády, čímž v podstatě stejně jako Mélenchon vyloučil spolupráci s Macronovým táborem, píše Le Monde. Šéfka strany zelených, kteří jsou rovněž v levicovém bloku, Marine Tondelierová, uvedla, že ve volbách zvítězila společenská spravedlnost, životní prostředí a lid.

Prezident Emmanuel Macron podle svého okolí vyzval ke zdrženlivosti, protože odhady podle něj neodpovídají na otázku, kdo bude vládnout. Prezident bude respektovat vůli lidu, počká ale na definitivní výsledky, uvedl podle Reuters Elysejský palác. Podle Le Monde se Macron v neděli večer veřejně nevyjádří a zatím počítá s tím, že ve středu odcestuje na summit NATO do Washingtonu.

Premiér Attal v reakci na odhadované výsledky oznámil, že podá demisi. Ocenil, že ve volbách nezískala většinu „žádná extremistická strana“, což připisuje „francouzskému duchu“. Distancoval se také od Macrona. „Ukažme, jaká je velikost a síla naší země,“ řekl.

Kandidát na premiéra za RN Jordan Bardella vyjádřil v proslovu svou frustraci z výsledku, podle něj byl francouzský lid „připraven“ o vítězství Národního sdružení. Zkritizoval opozici, která se vůči jeho straně zformovala. „Tyto aliance dnes večer vrhají Francii do náruče krajní levice Jeana-Luca Mélenchona,“ prohlásil.

Šéfka poslanců za RN Marine Le Penová, která svůj mandát obhájila už v prvním kole, poukázala na nárůst počtu mandátů pro RN ve srovnání s volbami v roce 2022. Macron je podle Le Penové v neudržitelné situaci a vítězství RN bylo teď jen oddáleno.

Analytik Českého rozhlasu Filip Nerad si myslí, že vzhledem k obtížné situaci, která Francii po volbách nejspíš čeká, může Le Penová přece jen z výsledků voleb těžit. „Může to být voda na mlýn její prezidentské kandidatury v roce 2027,“ řekl v diskuzi ČT.

Poslanecké mandáty obhájili mezi jinými ministr vnitra Gérald Darmanin, bývalá premiérka Élisabeth Borneová, šéf Republikánů Éric Ciotti nebo bývalý socialistický prezident François Hollande.

Reakce ze zahraničí

Výsledky exit pollů komentoval na sociální síti X polský premiér Donald Tusk. „V Paříži nadšení, v Moskvě zklamání, v Kyjevě úleva. To stačí na to, aby byla ve Varšavě spokojenost,“ konstatoval. Národní sdružení bývá spojováno s Ruskem především kvůli vazbám Le Penové na ruského vládce Vladimira Putina.

Euro po oznámení odhadů výsledků francouzských parlamentních voleb, v nichž nečekaně zvítězila krajní levice, v neděli večer oslabilo o 0,3 procenta oproti americkému dolaru. Naposledy se tak euro obchodovalo za 1,08 dolaru, informovala agentura Reuters. Euro oslabilo také vůči britské libře a japonskému jenu.

Výsledky totiž směřují k zablokovanému parlament bez potřebné většiny pro sestavení vlády. „Zdá se, že strany stojící proti krajní pravici opravdu získaly velkou podporu,“ komentoval výsledky voleb Simon Harvey ze společnosti Monex Europe. „Ale z pohledu trhu v tom, pokud jde o výsledek, v zásadě není rozdíl. Opravdu nastane vakuum, pokud jde o schopnost Francie přijímat zákony,“ dodal.

Národní sdružení vyhrálo první kolo

Předčasné parlamentní volby prezident Emmanuel Macron nečekaně vyhlásil po neúspěchu vládního tábora ve volbách do Evropského parlamentu na začátku června. V prvním kole voleb minulou neděli se na druhém místě umístil nový levicový blok Nová lidová fronta. Macronův vládní tábor Společně skončil až třetí s výrazným odstupem.

RN sice v prvním kole jasně zvítězilo a získalo 39 mandátů, stranu ale patrně oslabil vznik republikánské fronty. Na té se před druhým kolem, v němž se rozhoduje o více než pěti stovkách mandátů, dohodla většina ostatních stran. V mnoha volebních obvodech se tak z voleb stáhli kandidáti na třetích místech, aby posílili šance na vítězství zbývajícímu kandidátovi některé z občanských stran.