Francouzská levice odmítla jednat s Macronem o sestavení vlády

Představitelé levicové Nové lidové fronty (NFP) dali najevo, že se nezúčastní dalšího kola jednání o povolební situaci s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Reagují tak na Macronovo pondělní prohlášení, že tuto koalici nepověří sestavením vlády, píší francouzská média. NFP sice zvítězila v parlamentních volbách, nemá však v dolní komoře většinu.

Macron v pondělí na konci prvního kola jednání se stranickými představiteli uvedl, že NFP nepověří sestavením vlády. Podle něj by takové řešení nezaručilo politickou stabilitu, protože levicová vláda „by hned čelila hlasování o nedůvěře ze strany všech dalších klubů v Národním shromáždění“. Podle prezidenta je tak nutné hledat jiné řešení, které by stabilitu přineslo.

Zástupci levice Macronovo počínání označují za nedemokratické

Macronovo rozhodnutí v úterý dopoledne v různých výstupech v médiích ostře kritizovali zástupci levice, podle kterých Macron postupuje v rozporu s demokratickými zásadami a chce koncentrovat moc ve svých rukou. „Máme prezidenta republiky, který chce být současně prezidentem, premiérem i stranickým šéfem,“ uvedla kandidátka na premiéra NFP Lucie Castetsová.

Pozvánku, aby se zúčastnily nového kola konzultací, podle agentury AFP nedostaly krajně pravicové Národní sdružení ani krajně levicová Nepodrobená Francie. K Macronovi však odmítají jít i další levicové strany z NFP. „Odmítám se účastnit této parodie na demokracii,“ uvedl šéf socialistů Olivier Faure k druhému kolu konzultací. Podle Castetsové nemá smysl, aby se představitelé levice účastnili jednání, pokud se nebude jednat o ustanovení levicové vlády.

Nepodrobená Francie, která je terčem nejostřejších výtek z nelevicových stran, o víkendu dala najevo, že by do případné vlády NFP nemusela jmenovat své ministry. V reakci na Macronovo pondělní prohlášení strana vyzvala k protestům, které se mají konat 7. září. Oznámila také, že podá návrh na sesazení prezidenta. Ten má ale jen velmi malou šanci na úspěch, jelikož ho musí schválit dvě třetiny členů Národního shromáždění i Senátu. V horní komoře mají převahu pravicové strany a prezidentův tábor.

Macron v úterý zahájí druhé kolo jednání o povolební situaci. Kromě stranických představitelů chce jednat i s „republikánskými osobnostmi“. Jejich jména ani přesný harmonogram jednání Elysejský palác nezveřejnil.

Novou vládu nemá Francie ani po více než 40 dnech od parlamentních voleb. To je v posledních dekádách bezprecedentní situace, píše AFP. Sestavení kabinetu komplikuje fakt, že žádná politická síla ani aliance nemá v dolní komoře většinu.