Macron oddaluje jednání o vládě. Extrémní levice pohořela v parlamentu

Události: Nová francouzská vláda zřejmě vznikne až po prázdninách (zdroj: ČT24)

Francie bude mít novou vládu až po olympiádě. Levicový blok Nová lidová fronta, který zvítězil v předčasných volbách, se zatím není schopný shodnout s prezidentem Emanuelem Macronem na jménu premiéra. Navíc utrpěl v parlamentu první porážku, když nedokázal prosadit svého poslance z komunistické strany do vedení dolní komory.

Francouzský prezident po volebním zablokování nacionalistů teď se spojenci vytlačuje z kola krajní levici. Její komunistický kandidát prohrál ve volbě nového předsedy Národního shromáždění, kterým se stala kandidátka Macronovy strany Obnova.

„Yael Braunová-Pivetová obdržela nejvyšší počet hlasů. Vyhlašuji ji předsedkyní Národního shromáždění a vyzývám ji, aby se posadila do předsednické židle,“ oznámil předseda volebního výboru José Gonzales. Nová lidová fronta hodlá napadnout jmenování prezidentovy středové spojenkyně u ústavní rady.

Roztříštěný parlament

Hlasování naznačilo, jak by mohla vypadat jednání o budoucnosti kabinetu. „Jsem přesvědčena o tom, že můžeme postupovat společně. Pokud budeme mít v Národním shromáždění poslance, kteří jsou zodpovědní, rozumní a kteří jednají ve veřejném zájmu,“ zdůraznila Braunová-Pivetová.

Extremisté zřejmě nakonec zůstanou stranou. „Je to jednoduché. Vládní koalice zahrne levici – s výjimkou strany Nepoddajná Francie. A pravici – s výjimkou Národního sdružení,“ konstatoval předseda centristické strany Demokratické hnutí Francois Bayrou.

Podle francouzské ústavy nemusí nová vláda na rozdíl od jiných zemí požádat o důvěru dolní komory. V jejím současném silně rozděleném složení bude zato prakticky kdykoliv čelit nebezpečí vyslovení nedůvěry.

Olympiáda prioritou

Volbou předsedkyně a místopředsedů Národního shromáždění a jednotlivých komisí teď ustupuje politika do pozadí a veškerá pozornost se soustřeďuje na olympijské hry. Jmenování nového premiéra přijde na řadu až po nich.

Členové Macronovy vlády budou zatím v demisi pokračovat v práci. Šéf diplomacie Stéphane Séjourne odsoudil poslance krajně levicové strany Nepoddajná Francie, který vyzval k zablokování izraelské účasti na olympijských hrách. „Jsou to prohlášení nezodpovědná a nebezpečná. Chtěl bych ve jménu Francie říct, že izraelská delegace je na olympijských hrách vítána,“ prohlásil ministr.

Macron bude tento týden doprovázet předsedu Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha. Náročným jednáním o novém kabinetu se hodlá věnovat až po skončení sportovního svátku v Paříži.