TÉMA

Krajní levice

Extremisté zleva i zprava soupeří o Francii. Hrozí pat

Francii čeká v neděli první kolo předčasných parlamentních voleb. Jadernou mocnost, která je členem EU a NATO, by poprvé mohlo vést krajně pravicové Národní sdružení (RN), což zneklidňuje Brusel i podnikatele. Průzkumy dávají šanci i levicové alianci, kde však mají také největší zastoupení extremisté. Prezident Emmanuel Macron oba kraje politického spektra kritizuje. Podle expertů je nejhorším scénářem pat, kdy žádná koalice nezíská absolutní většinu. Francii nakonec nejspíš čeká kohabitace. Volit se chystá nejvíc lidí za dvě dekády.
29. 6. 2024|

Kampaň ve Francii vrcholí. Vláda bez extremistů nevznikne, uvádí průzkumy

Kampaň před prvním kolem předčasných francouzských parlamentních voleb vrcholí. Prezident Emmanuel Macron vyzývá Francouze, aby v hlasování odmítli extremismus. Průzkumy ale naznačují, že vláda se bez zástupců krajní pravice nebo krajní levice nesestaví. První kolo voleb se uskuteční už v neděli 30. června, druhé kolo o týden později.
25. 6. 2024|

Saský soud potrestal levicovou radikálku vězením. Německo se obává násilností

Na více než pět let poslal ve středu drážďanský soud do vězení Němku z radikální levicové scény za to, že spolu se třemi muži cíleně a brutálně útočila na pravicové extremisty. Úřady nejen v Sasku nyní s napětím vyčkávají, jak levicové skupiny na verdikt zareagují. Ohlášeny jsou demonstrace, které by mohly přerůst v násilnosti. Kritická bude sobota. Pořádková policie v Lipsku kvůli soudu odřekla den otevřených dveří pro veřejnost, o složité situaci hovoří i saský ministr vnitra Armin Schuster.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 13:45|

Je pár hodin na svobodě a už spřádá plány. Oriol Junqueras sní o samostatném Katalánsku od dětství

Všech devět katalánských separatistů, kterým španělská vláda udělila v úterý milost, je na svobodě. Nejvyšší tribunál je před dvěma roky odsoudil za uspořádání nelegálního referenda o nezávislosti a za neplatné vyhlášení samostatnosti regionu. Nejvyšší trest si vyslechl Oriol Junqueras. Předák katalánské krajní levice si měl za mřížemi odsedět až 13 let.
24. 6. 2021|

Lipsko se v posledních týdnech potýká s násilím krajní levice, extremisté útočí na policisty

Lipsko se v posledních týdnech potýká s násilnými protesty příslušníků krajní levice. Doprovázejí je tvrdé střety extremistů s policisty. Noc po poslední sobotní demonstraci se sice obešla bez násilností, především ve čtvrti Connewitz ale zůstává situace silně napjatá kvůli vzrůstajícím útokům radikálů na policisty.
13. 9. 2020|