Kampaň ve Francii vrcholí. Vláda bez extremistů nevznikne, uvádí průzkumy

Události: Kampaň ve Francii vrcholí (zdroj: ČT24)

Kampaň před prvním kolem předčasných francouzských parlamentních voleb vrcholí. Prezident Emmanuel Macron vyzývá Francouze, aby v hlasování odmítli extremismus. Průzkumy ale naznačují, že vláda se bez zástupců krajní pravice nebo krajní levice nesestaví. První kolo voleb se uskuteční už v neděli 30. června, druhé kolo o týden později.

Součástí po volbách vzniklé francouzské vlády mohou být podle průzkumů krajní proudy z obou stran politického spektra. Ke sjednocené levici se připojili také členové vlivné strany Nepoddajná Francie. I kvůli nim je na politických shromážděních více vlajek palestinských než francouzských. Součástí Nové lidové fronty jsou ale i další hnutí, která vyvolávají rozpaky umírněnější části koalice.

„Obhajujeme myšlenky komunismu a zakládáme stranu, abychom je prosazovali spolu s lidovým bojem proti kapitalismu a za pokrokové reformy,“ říká členka mladých komunistů Salome.

Politické kraje

Nová lidová fronta chce zrušit penzijní reformu a zavést odchody do důchodu už v šedesáti letech. Požaduje také zvýšení minimální mzdy v přepočtu o pět tisíc korun. Ekonomové tak hovoří o riziku výrazného zvýšení rozpočtového deficitu. A nešetří ani krajní pravici, která počítá třeba se snížením DPH u energií.

„Moje vláda plánuje rychlé jednání o evropských pravidlech na zastropování cen energií,“ hlásá předseda Národního sdružení Jordan Bardella.

Při úspěchu socialistů by do premiérského křesla mohl usednout třeba Jean Luc Mélenchon, politik, který odmítá označit Hamás za teroristickou organizaci a otevřeně se staví na stranu Palestinců. Bývalý prezident Francois Hollande dokonce prohlásil, že Mélenchon rozděluje Francii ještě více než Bardella.

Ke krajní pravici se zase hlásí radikálnější spolky a organizace, které požadují přísnější opatření v oblasti imigrace. „Mladé ženy mé generace jsou poznamenány tím, že od svých dvanácti let jsou sexuálně obtěžovány ve veřejném prostory muži každého věku, kteří jsou obecně přistěhovalci z Maghrebu i ze zemí subsaharské Afriky,“ tvrdí spoluzakladatelka feministické organizace Nemesis Alice Cordierová.

Vliv podobných názorů na státní politiku nejspíš poroste. Současná vláda nebude mít podle průzkumů v parlamentu většinu a bude se muset spojit s jednou ze dvou koalic, jejíž součástí jsou i extrémnější směry.