Další rána pro Fillona: Jeho žena inkasovala od parlamentu nezvykle vysoké odstupné

Francouzský týdeník Le Canard enchaîné zveřejnil další choulostivá tvrzení v rámci aféry kolem manželky prezidentského kandidáta Francoise Fillona, který kvůli kauze již přišel v kampani o roli favorita. Penelope Fillonová podle tradičně dobře informovaného satirického listu dostala od parlamentu při svém propuštění z funkce asistentky nezvykle vysoké odstupné 45 000 eur (1,2 milionu Kč).

V srpnu 2002 dolní komora Národní shromáždění vyplatila Fillonové 16 000 eur a další odstupné 29 000 eur v listopadu 2013, kdy s ní rozvázal pracovní smlouvu její manžel, pro kterého pracovala jako parlamentní asistentka.

Manželé Fillonovi
Zdroj: PASCAL ROSSIGNOL/Reuters

„Zákony nepočítají s takovou výší odstupného při propuštění parlamentního asistenta,“ napsal list. Fillonová prý navíc v prvním případě začala pracovat již v době, za kterou dostala odstupné, takže nějakou dobu měla dva příjmy.

Skandál kolem Fillona propukl koncem ledna, kdy Le Canard enchaîné začal zveřejňovat informace, podle nichž Fillonová jako asistentka svého muže a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831 440 eur (22,5 milionu Kč).

Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu také odměnil své děti během jejich studií částkou 84 000 eur (2,3 milionu Kč) coby své asistenty. Dalších zhruba 100 000 eur (2,7 milionu Kč) pak dostala manželka za údajné psaní pro média.

Většinu Francouzů Fillon nepřesvědčil

Fillon odmítl výzvy, aby odstoupil z kampaně před prezidentskými volbami, a obvinění, která začala vyšetřovat justice, označil za spiknutí levicových sil proti němu. Na pondělní tiskové konferenci ale připustil, že v současnosti se na zaměstnávání příbuzných pohlíží negativně a že z dnešního pohledu udělal chybu. Vyjádřil nad tím politování, ale zdůraznil, že je na francouzských voličích, jak ho ohodnotí.

Podle bleskového průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila média, Fillon svými argumenty a postoji v aféře „Penelopegate“ nepřesvědčil 65 procent Francouzů. Jen třetina respondentů si přeje, aby pokračoval v kampani. Jeho odchod v minulých dnech žádala i řada jeho kolegů z konzervativní strany Republikáni.

Fillon byl do konce ledna jasným favoritem voleb, ale současné průzkumy ukazují, že v prvním kole 23. dubna skončí jako třetí a že tedy do rozhodujícího druhého kola 7. května nepostoupí.

Vydáno pod