Boj o Elysejský palác ve znamení protipólů: Proevropský Macron, proruská Le Penová

Favority francouzských voleb jsou Macron s Le Penovou (zdroj: ČT24)

Do francouzských prezidentských voleb zbývá necelý měsíc a výsledky průzkumů jsou stále těsnější. Dva hlavní favority – centristu Emmanuela Macrona a nacionalistku Marine Le Penovou dělí už jen půl procentního bodu. Kandidáti proto přitvrzují a doufají, že na svou stranu dostanou nerozhodnuté voliče, kterých může být mnohem víc, než se čekalo.

Rétorika francouzských prezidentských kandidátů je v poslední době ostrá. „Evropská unie zemře, protože lidé už ji nechtějí. Znovu potvrdíme, že arogantní a hegemonní impéria jsou odsouzena k záhubě,“ hlásá třeba kandidátka Národní fronty Marine Le Penová, která tíhne spíš k Moskvě.

„Jsem tou, která sdílí s těmito velkými národy vidinu spolupráce,“ sdělila nedávno po jednání se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. A podobně to vidí i její spolupracovníci. „Evropa je kolonie Spojených států. Když (Le Penová) říká, že Evropa zemře, tak to není strategie. To je pravda,“ míní zástupce Národní fronty v ČR Jean-Pierre Hottinger.

Le Penová pravidelně čelí protestům proti programu své strany, teď se ale musí vyrovnávat i s faktem, že v předvolebních průzkumech mírně oslabuje. O půl procentního bodu ji předhonil centrista Macron. „On slíbí cokoliv naprosto nezodpovědným způsobem. Jako někdo, kdo vám chce prodat všechno a nic,“ vyjádřil se na jeho adresu Hottinger.

Macron podle svého volebního programu nabízí Francouzům Evropu, která je bude chránit, kde bude fungovat jednotný trh společně s Velkou Británií a kde budou mít občané větší slovo.

Jak moc si jeho hnutí Vpřed váží Evropské unie, dokazovali jeho zástupci minulý víkend hned v devatenácti evropských městech včetně Prahy. „Cestování je součástí jeho (Macronovy) strategie. Je velmi proevropský, setkal se s Angelou Merkelovou, stejně tak s Theresou Mayovou. To jsou klíčové schůzky,“ prohlásil zástupce Vpřed! v ČR Benjamin Schifres.

Macron přesvědčoval o svém programu mimo jiné voliče na Reunionu - jednom ze zámořských regionů Francie. „Mnozí to zapomněli, ale Reunion je součástí Francie déle než řada jiných regionů, od poloviny 17. století,“ podotkl prezidentský kandidát.

Kritici Macronovi vyčítají jeho socialistickou minulost, to, že nikdy neměl volenou funkci i fakt, že je mladý. V devětatřiceti letech by se stal nejmladším prezidentem v dějinách země. Na voliče ale působí a obstál i ve velké prezidentské debatě. „Marine Le Penová chce rozdělit Francouze, Emmanuel Macron chce otevřenou společnost,“ zdůraznil Schifres.

Vše ale nakonec může být ještě jinak. Voliči budou o budoucí hlavě státu rozhodovat poprvé 23. dubna a průzkumy zatím naznačují, že více než 40 procent z nich stále neví, komu dát letos hlas. O vítězi pravděpodobně rozhodne až květnové druhé kolo.

Francouzské prezidentské volby
Zdroj: ČT24