USA obrací. Odstranění Asada už není klíč

Zprávy: Pro USA už není prioritou odstranit Asada (zdroj: ČT24)

Spojené státy už nepovažují odstranění syrského prezidenta Bašára Asada za pilíř své politiky v této zemi, jak to bylo za předešlé americké vlády. V newyorském sídle OSN to pronesla stálá americká zástupkyně v OSN Nikki Haleyová.

„Nemůžeme se nutně soustřeďovat na Asada způsobem, jakým to dělala minulá vláda,“ uvedla americká diplomatka.

Americká diplomacie a Pentagon za vlády prezidenta Baracka Obamy aktivně podporovaly umírněnou syrskou opozici, která odstranění Asada od moci označovala za podmínku urovnání. Rusko a Írán naopak Asadově armádě poskytovaly a poskytují i dnes vojenskou podporu. Moskva trvá na tom, že o osudu prezidenta může rozhodnout jen syrský lid.

„Když pohlédnete na situaci, musíte změnit priority. Naší prioritou už není sedět a soustředit se na vyhnání Asada. Naší prioritou je reálně se podívat na to, jak dát věci do pohybu a s kým spolupracovat tak, aby syrský lid skutečně pocítil změnu,“ řekla Haleyová novinářům.

Asad vidí v Trumpovi příslib spojence

Syrský prezident po vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách prohlásil, že nový šéf Bílého domu bude spojencem syrské vlády, pokud splní své předvolební sliby. Mezi prioritami nové hlavy Spojených států byl nekompromisní boj s terorismem až do „vyhlazení“ Islámského státu. V únoru syrský prezident řekl, že Trumpův důraz na boj proti teroristům je slibný, zatím je ale předčasné cokoli očekávat.

Donald Trump
Zdroj: Reuters

Halyeová předeslala, že Washington se nyní hodlá soustředit na politické řešení konfliktu. Spojené státy jsou podle ní připraveny spolupracovat při hledání dlouhodobého řešení s ostatními zainteresovanými zeměmi včetně Turecka. Chtějí rovněž čelit vlivu Íránu.

Syrská opozice z požadavku na Asadův konec neslevuje

Člen delegace syrské opozice na ženevských jednáních obvinil Bílý dům a ministerstvo zahraničí USA, že ohledně Sýrie vysílají protikladné signály. Měly by se soustředit na skutečné vedení a nikoli jen na boj s Islámským státem, měly by vyvíjet tlak na Rusko a syrskou opozici považovat za spolehlivého spojence, řekl v Ženevě Farah Atassí.

Syrská opozice trvá na tom, že budoucnost s jakýmkoli podílem Asada je pro ni nepřijatelná. Na programu ženevských jednání je příští forma syrské vlády, ústava, volby a boj proti terorismu.