Církev se musí radikálně změnit, zaostává o 200 let, vzkazuje zesnulý kardinál

Řím - Římskokatolická církev zaostává za současností o 200 let. S tímto tvrzením nepřišel žádný ateista, ale kardinál Carlo Maria Martini, který v pátek ve svých 85 letech zemřel. Poslední rozhovor s bývalým milánským arcibiskupem přinesl italský deník Corriere della Sera. „Církev je unavená. Naše svatostánky zejí prázdnotou,“ vzkazuje posmrtně kardinál, který se obává rostoucí nedůvěry věřících vůči církvi.

S mrtvým kardinálem se do milánské katedrály přišly rozloučit tisíce lidí, pohřben bude v pondělí. Milánským arcibiskupem byl Martini 20 let, z postu odstoupil před deseti lety kvůli horšící se Parkinsonově nemoci. Ve svých statích o církvi býval vždy kritický, těšil se ale velkému respektu papeže Benedikta XVI. i jeho předchůdce Jana Pavla II.

Martini se nebál hovořit o tématech, která byla pro Vatikán tabu – například o používání kondomů a antikoncepci. O Martinim se dokonce hovořilo jako o příštím papeži. Svůj poslední rozhovor poskytl jezuitskému knězi Georgu Sporschillovi počátkem srpna, když si uvědomil, že jeho dny jsou sečteny.

Zesnulý kardinál nešetřil kritikou církve (zdroj: ČT24)

„Zestárli jsme, naše kostely jsou velké a prázdné, církevní byrokracie narůstá. Naše náboženské rituály a roucha jsou příliš pompézní,“ říká Martini a vyzývá církev, aby uznala své chyby a vydala se na cestu radikálních změn – počínaje papežem a jeho biskupy.

Dokud církev například neprokáže velkorysejší přístup vůči rozvedeným lidem, ztratí přízeň příštích generací, soudí kardinál. K zahájení transformace by církev měly podle něj přimět také skandály se sexuálním obtěžováním dětí církevními hodnostáři, které v uplynulých letech důvěru lidí značně pošramotily.