Mnichovský střelec byl příznivcem krajní pravice a považoval se za árijce

Střelec, který minulý pátek v Mnichově zabil devět lidí a následně spáchal sebevraždu, byl rasista a příznivec krajní pravice. S odvoláním na zdroje z vyšetřování to napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Při svém řádění v oblasti nákupního střediska Olympia si útočník podle policejních zdrojů vybíral své oběti mezi lidmi přistěhovaleckého původu. Bavorská vláda ve čtvrtek rozhodla, že policie během příštích čtyř let posílí o dva tisíce příslušníků, získá lepší vybavení a přibude také kamer na veřejných prostranstvích.

Podle FAZ dosavadní vyšetřování ukázalo, že osmnáctiletý útočník z Mnichova Ali David S. byl hrdý na to, že se narodil 20. dubna stejně jako nacistický vůdce Adolf Hitler. Sám sebe považoval za árijce, protože byl rozený Němec íránského původu a současný Írán byl považován za oblast, odkud árijci pocházeli.

Naopak Araby a Turky podle vyšetřovatelů mladík znatelně pohrdal a považoval se vůči nim za nadřazeného. Nadávky na adresu Turků vykřikoval i během masakru v nákupním středisku. Ačkoliv byl ale útočník fascinován krajně pravicovými myšlenkami, do mnichovských extremistických uskupení se podle dosavadních policejních poznatků nijak nezapojoval.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že střelec si úmyslně vybíral oběti mezi lidmi, kteří viditelně patřili k imigrantům. Čtyři ze zavražděných byli němečtí Turci a tři kosovští Albánci. Podle policie nasvědčuje rasovému motivu vražd i to, že útočník měl ještě velké množství nepoužité munice. Kdyby tedy jen náhodně střílel kolem sebe, mohl být počet obětí mnohem větší.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bavorská policie do čtyř let posílí o dva tisíce příslušníků proti současným 41 tisícům. Posily by měly získat především speciální jednotky a policisté, kteří jsou zapojeni do boje proti kybernetické kriminalitě. Zásahové jednotky dostanou lepší vybavení, mimo jiné nové neprůstřelné vesty, vylepšené helmy a pancéřovaná vozidla.

Největší spolková země poté, co v ní minulý týden došlo ke třem útokům, rovněž zvýší počty bezpečnostních kamer na veřejných prostranstvích. Přibýt by nově měly na nádražích, ve vlacích a na dalších veřejných prostranstvích.

Poskytovatelé e-mailových schránek a provozovatelé sociálních médií by také nově měli po vzoru telefonních společností archivovat deset týdnů informace o činnosti uživatelů, aby je mohla policie v případě podezření na páchání zločinu vyhodnotit.

Zemský ministr vnitra Joachim Herrmann prohlásil, že stát musí posílit své pravomoci, aby nedával náskok zločincům. „Bez bezpečnosti by nebyla možná svoboda,“ varoval Herrmann. V Bavorsku se minulý týden staly tři krvavé útoky.

  • pondělí 18. července: Osmnáctiletý Afghánec napadl nožem a sekerou cestující ve vlaku do Würzburgu a pět lidí zranil. Policie ho zastřelila.
  • pátek 22. července: Němec íránského původu zastřelil devět lidí v oblasti mnichovského obchodního střediska Olympia. Následně se sám zabil.
  • neděle 24. července: Odmítnutý syrský žadatel o azyl odpálil výbušninu v batohu u vstupu na hudební festival v bavorském městečku Ansbach. Zranil 15 lidí a sebe zabil. Tento útok, k němuž se přihlásila teroristická skupina Islámský stát, byl prvním pumovým sebevražedným atentátem v Německu.
  • pondělí 19. prosince: Stoupenec IS najel s nákladním vozem do davu na jednom z vánočních trhů v Berlíně. Zabil jedenáct lidí včetně jedné Češky. Jeho dvanáctou obětí byl původní řidič uneseného polského kamionu. Tunisana Anise Amriho policie později dopadla a zastřelila poblíž italského Milána.