Útočník z bavorského vlaku se snažil zamést stopy

Afghánský žadatel o azyl, který v pondělí ve vlaku v Bavorsku zaútočil na cestující sekyrou, se snažil zkomplikovat vyšetřování a zamést po sobě stopy. Server Spiegel Online s odvoláním na vyšetřovatele napsal, že mladík s pomocí sekyry rozbil svůj mobil, čímž poškodil sim kartu a také datové úložiště.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere po činu prohlásil, že Afghánec očividně jednal pod vlivem propagandy radikální organizace Islámský stát (IS), o jeho přímém napojení na islamisty ale důkazy zatím chybí. IS se ale přihlásil k odpovědnosti a krátce po útoku zveřejnil video, na kterém útočník slibuje pomstu bezvěrcům.

Nyní se zdá, že se mladík rozbitím telefonu snažil zkomplikovat vyšetřovatelům objasnění útoku. Ke zničení přístroje použil sekyru, se kterou ve vlaku napadl rodinu z Hongkongu.

Spiegel Online rovněž uvedl, že policie pronikla do dvou facebookových účtů, které útočníkovi patřily. Informace z nich vydaly na několik tisíc stran.

„Kdo chová sympatie s nepřáteli islámu a jedinečností Alláha, je nevěřící,“ napsal útočník podle deníku Bild na Facebooku v den útoku. Podobné vzkazy uveřejňoval podle německých médií i v předešlých měsících. „Otevřená nenávist je lepší než pokrytecké vztahy,“ napsal prý v dubnu.

Německé ministerstvo vnitra uvedlo, že útočník, který je i přes jisté pochybnosti o vazbách na Pákistán identifikován jako 17letý Afghánec, přišel do Německa přes Rakousko loni 29. června. Německá policie ho ten den nedaleko hranic zadržela, protože neměl pas.

Mladík v Německu požádal o azyl. Podle ministerstva vnitra se ale až do útoku nepodrobil v rámci azylového řízení rozhovoru, jehož cílem by bylo ověřit, zda skutečně pochází z Afghánistánu, jak udával.

Po útoku ve vlaku, kde zranil čtyři cestující, utekl. Cestou ještě lehce zranil kolemjdoucí. Policie ho nakonec zastřelila.