Výměna Savčenkové na obzoru? Dva Rusové odsouzeni, Putin s Porošenkem na lince

Ukrajinský soud shledal vinnými dva ruské vojáky, kteří byli obviněni z podněcování terorismu. Ve vězení mají strávit 14 let. O mužích zajatých v Donbasu se hovoří v souvislosti s možnou výměnou za ukrajinskou letkyni Naďu Savčenkovou. Tu nedávno poslal ruský soud na 22 let za mříže. V podvečer probírali osud všech zmíněných také ukrajinský prezident Petro Porošenko s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Detaily telefonátu ale Kreml neprozradil.

Seržant Alexandr Alexandrov a kapitán Jevgenij Jerofejev jsou podle Kyjeva příslušníky třetí brigády speciálních sil ruské vojenské rozvědky GRU dislokovaných v povolžském městě Togliatti.

Pouzí dobrovolníci, tvrdí Moskva

Zadrženi byli loni v květnu nedaleko města Ščasťa v Luhanské oblasti během průzkumné akce, při níž padl ukrajinský voják. Jeden z Rusů utrpěl průstřel ramene, druhý zranění na noze.

Separatisté tvrdili, že jde o policisty, Rusko zase, že oba vojáci byli z aktivní služby propuštěni a v Donbasu působili jako dobrovolníci. 

Zadržený ruský voják Jevgenij Jerofejev
Zdroj: Gleb Garanich/Reuters

Po odsouzení dvojice Rusů zřejmě vzrostla naděje na jejich výměnu za ukrajinskou pilotku Savčenkovou, která má strávit 22 let v ruském vězení. Podle rozsudku je vinna spoluúčastí na vraždě dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny. Savčenková to odmítá.

Podle advokáta Marka Fejgina je přitom rozhodnuta držet hladovku až do vyhlášení rozsudku nad Alexandrovem a Jerofejevem. „Nadija zatím hladoví. Čeká na vyhlášení rozsudku a v závislosti na výsledku se sama rozhodne, jak bude dál postupovat,“ řekl před vynesením verdiktu Fejgin. Advokáti a příbuzní prý přesvědčují Ukrajinku, aby hladovku ukončila, ona ale „dělá jen to, co uzná sama za vhodné,“ řekl obhájce.

Zda slib o ukončení hladovky dodrží, není zatím jasné. Oba ruští vojáci mají lhůtu 30 dnů na odvolání, podle ruské agentury TASS odvolání „na 90 procent“ podají.

Protest za propuštění Savčenkové v Kyjevě
Zdroj: Gleb Garanich/Reuters

Její osud má teď v rukou sám šéf Kremlu Putin. „Podle mých neoficiálních informací je tu jediná možnost – (zadržení Rusové) musí být vyměněni pouze za Naďu, dokud je naživu. Jsou tam i další kandidáti na případnou výměnu, jako (režisér) Oleg Sencov. Vypadá to, že Rusko tyto podmínky přijalo,“ uvedl o víkendu advokát Savčenkové Ilja Novikov.

Kreml v pondělní zprávě o telefonátu Putina s Porošenkem potvrdil, že oba prezidenti kromě osudu Savčenkové jednali i o Alexandrovovi a Jerofejevovi. Žádné další podrobnosti ale zpráva ruské prezidentské kanceláře neobsahuje.

Pilotka dlouhodobě drží hladovku – v pondělí kromě potravy přestala přijímat i tekutiny. Podle jejího obhájce Nikolaje Polozova by nemusela převoz do ruského vězení přežít.

Savčenkovou chce dostat na svobodu Kyjev, ale i Západ, podporu jí vyjádřila i česká diplomacie a za její propuštění demonstrují lidé po celém světě.