Savčenková by cestu do vězení nemusela přežít, tvrdí obhájce. Moskva prý souhlasí s výměnou

Zdravotní stav ukrajinské důstojnice Nadi Savčenkové vězněné v Rusku je podle jejího advokáta vážný. Odsouzená pilotka drží už jedenáct dní hladovku. Moskevský rozhlas s odvoláním na nejmenovaného lékaře označil její stav dokonce za kritický. Savčenková by dle spekulací měla být vyměněna za Rusy dopadené v Donbasu.

Ruský soud poslal Savčenkovou na 22 let za mříže. Ukrajinka je podle rozsudku vinna ze spoluúčasti na vraždě dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny. Savčenková vinu odmítá a odvolat se nechtěla, její osud má teď v rukou sám šéf Kremlu Vladimir Putin, který ovšem k jejímu osudu zatím mlčí.

Podle mých neoficiálních informací je tu jediná možnost - (zadržení Rusové) musí být vyměněni pouze za Naďu, dokud je naživu. Jsou tam i další kandidáti na případnou výměnu jako (režisér) Oleg Sencov. Vypadá to, že Rusko tyto podmínky přijalo.
Ilja Novikov
advokát Savčenkové

Ukrajinka tak stále čeká v západoruském Rostově na převoz do ruského vězení, kde si má trest odpykávat. Podle jejího obhájce Nikolajeva Polozova ale transportu není schopna a nemusela by ho přežít.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyzvalo Moskvu, aby s ohledem na „krajně těžký“ zdravotní stav odsouzené povolili její ošetření ukrajinským lékařem. Ruské úřady ale prý na prosbu nereagovaly.

Savčenková během posledního dne soudního líčení
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

Schyluje se k výměně?

Ruská i ukrajinská média se shodují na tom, že Savčenková by měla být vyměněna za údajné důstojníky ruské vojenské rozvědky GRU Alexandra Alexandrova a Jevgenije Jerofejeva, kteří byli dopadeni na východě Ukrajiny a v Kyjevě stojí před soudem. Tamní prokurátor pro ně žádá 15 let, verdikt má padnout v pondělí.

Právě vynesení rozsudku nad oběma Rusy má být podle optimistických předpovědí ukrajinských médií signálem ke startu výměny, v jejímž důsledku by se Savčenková měla dostat na svobodu.

Za Savčenkovou oroduje hlavně Kyjev. Ukrajinský prezident Petro Porošenko předal nedávno v Bruselu seznam 84 ruských jmen zapojených do případu, u nichž by uvítal zavedení sankcí.

Osvobození pilotky podle agentury Unian v pátek požadoval také americký ministr zahraničí John Kerry, když telefonoval se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Česká diplomacie už dříve vyzvala Moskvu, aby Savčenkovou neprodleně propustila.

Podle obžaloby Savčenková v červnu 2014 na východě Ukrajiny jako příslušnice dobrovolnické jednotky bojující na straně vládních sil navedla palbu ukrajinské armády na ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Podle obhajoby byla ale tou dobou již zajata proruskými separatisty, kteří ji předali Rusům. Žalobci žádali pro Ukrajinku trest 23 let odnětí svobody.