Na letišti u Kolína vzplálo letadlo i hala. Zahynul jeden člověk

Jeden člověk ve středu zahynul při požáru na letišti Osičiny na Kolínsku. Předběžný odhad škody činí jedenáct milionů korun, z toho sedm na budově a čtyři na leteckém vybavení. Jak požár vznikl, zatím není jasné. Zřejmě šlo o manévr ultralehkého letadla poblíž hangáru a následný pád, příčinu určí odborníci z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Oheň, který zasáhl letadlo a halu, dostali hasiči pod kontrolu, snížený je i poplachový stupeň, řekli policejní mluvčí Barbora Schneeweissová a mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář.

Hasiči k požáru vyjížděli v 15:15, na místě jich zasahovaly desítky. Z hangáru vynesli hasiči lidské tělo, informovala mluvčí středočeské záchranné služby Monika Nováková. Totožnost mrtvého nebylo možné na místě určit. „Bude nařízena soudní pitva,“ uvedla policejní mluvčí.

Požár zasáhl hangár v plném rozsahu, vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř, kolem 17. hodiny jej velitel snížil na druhý a část jednotek hasičů mohla odjet.

Podle prvotních informací byl nejdříve nahlášen pád letadla, další oznámení se týkalo karambolu při přistávacím manévru. Veškeré okolnosti prověří na místě vyšetřovatelé z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, nyní už by měli být na místě. Jak dlouho potrvá dohašování, bude záležet i na průběhu vyšetřování, není vyloučeno, že likvidaci požáru hasiči vyhlásí až ve čtvrtek.

Zástupci Doubravčic informovali obyvatele, že kvůli možnému využití hasební vody z místního vodojemu může klesnout tlak vody. Zároveň všechny vyzvali k ohleduplnosti při průjezdu záchranných vozidel.