Dva wagnerovci vypovídali o vraždění civilistů na Donbasu. Tvrdí, že na příkaz zabíjeli děti

K vraždám stovek ukrajinských civilistů včetně desítek dětí v Bachmutu a Soledaru v Doněcké oblasti se přiznali dva bývalí ruští trestanci, kteří na Donbasu bojovali v řadách žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Učinili tak v rozhovorech s ruskou nevládní organizací Gulagu.net. Žádný ze zpovídaných podle zveřejněného videa neřekl, že svých činů lituje. Jeden z nich prohlásil, že patnáctileté neozbrojené Ukrajince „lze stěží nazvat civilisty,“ a druhý uvedl, že chce dál bojovat.

O rozhovorech informoval mimo jiné web Ukrajinska pravda. Zakladatel lidskoprávní a protikorupční organizace Gulagu.net Vladimir Osečkin mluvil s omilostněnými odsouzenci Azamatem Uldarovem a Alexejevem Savičevem, kteří veleli jednotkám Wagnerovy skupiny na Donbasu.

Ve zveřejněném videu oba popisují, jak vyklízeli obytné budovy a zabíjeli při tom všechny včetně dětí. Mimo jiné tvrdí, že zastřelili více než dvacet ukrajinských dětí a teenagerů. Uvedli také, že vhodili výbušninu do jámy s více než padesáti raněnými zajatci a takzvanými „pěti sty“, tedy těmi, kdo odmítli bojovat a zabíjet Ukrajince.

Vraždění civilistů nařídil podle zpovídaných Prigožin

Rozkaz k vraždění civilistů v Bachmutu a Soledaru přišel přímo od šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který přikázal, že ušetřeni nemají být ani děti či senioři, uvedli zpovídaní. Prigožin podle nich také schvaloval teroristické metody a brutalitu.

Uldarov dále tvrdí, že v suterénu jednoho z domů v Bachmutu zabil tři až čtyři stovky civilistů, z nichž čtyřicet bylo dětí. Popsal také, jak zastřelil zhruba pětiletou dívku.

Kromě toho řekl, že wagnerovci neberou zajatce a ukrajinské vojáky vraždí – podřezávají jim hrdla nebo je ubíjejí palicí. Dále uvedl, že se chce na frontu vrátit a pokračovat v boji.

Savičev tvrdí, že při „vyklízení“ jednoho z obytných domů dostali rozkaz zastřelit všechny lidi starší patnácti let. Zavražděno bylo podle něj dvacet až čtyřiadvacet lidí, z toho deset byli dospívající ve věku patnáct a sedmnáct let. Na otázku, kolik neozbrojených civilistů zabili v únoru 2023, odpověděl, že patnáctileté Ukrajince „lze stěží nazvat civilisty“.

Ani jeden ze zpovídaných okupantů, kteří jsou nyní v Rusku, neřekl, že lituje svých zločinů na Ukrajině. Uldarov je na videu celou dobu opilý, dodala Ukrajinska pravda.