TÉMA

Vraždění civilistů

Dva wagnerovci vypovídali o vraždění civilistů na Donbasu. Tvrdí, že na příkaz zabíjeli děti

K vraždám stovek ukrajinských civilistů včetně desítek dětí v Bachmutu a Soledaru v Doněcké oblasti se přiznali dva bývalí ruští trestanci, kteří na Donbasu bojovali v řadách žoldnéřské Wagnerovy skupiny. Učinili tak v rozhovorech s ruskou nevládní organizací Gulagu.net. Žádný ze zpovídaných podle zveřejněného videa neřekl, že svých činů lituje. Jeden z nich prohlásil, že patnáctileté neozbrojené Ukrajince „lze stěží nazvat civilisty,“ a druhý uvedl, že chce dál bojovat.
17. 4. 2023|

Ruský opozičník Jašin dostal 8,5 roku vězení za údajné lhaní o ruské armádě. Mluvil o vraždění v Buče

Soud v Moskvě shledal vinným ruského opozičního politika Ilju Jašina, obžalovaného z šíření lživých informací o ruské armádě během války na Ukrajině. Jašin za trestný čin, který ruské úřady zavedly po letošní masivní invazi na Ukrajinu, dostal 8,5 roku vězení. Prokuratura požadovala devítiletý trest vězení, Jašinovi právní zástupci žádali osvobození.
9. 12. 2022Aktualizováno9. 12. 2022, 14:03|

Ukrajinské síly získaly zpět klíčová území na severu. Obyvatelé se tam již začínají vracet

Odchod ruských vojáků z okolí města Černihiv na severu Ukrajiny umožnil obnovit přímé silniční spojení s hlavním městem Kyjevem. Ruská armáda pokračuje v ostřelování měst na jihu a východě Ukrajiny. Podle ukrajinského generálního štábu připravují okupační vojska útočnou operaci na východě země. Britské ministerstvo obrany konstatovalo, že ukrajinské ozbrojené složky znovu získaly klíčové území na severu Ukrajiny.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 19:53|