Ukrajina opevňuje hranici s Běloruskem. Obává se dalšího ruského útoku ze severu

Události ČT: Ukrajina opevňuje hranici s Běloruskem (zdroj: ČT24)

Ukrajinské vedení varuje, že by se Rusko mohlo opět pokusit o útok z běloruského území. Posiluje proto opevnění na své severní hranici. Obyvatelé obcí v ukrajinském příhraničí přitom ještě mají v živé paměti únorový vpád ruských vojsk z Běloruska. V regionu natáčel zpravodaj ČT David Borek.

Vztahy mezi Ukrajinou a Běloruskem nebyly v poslední dekádě příliš srdečné. Ale loni v únoru přešlo odcizení v něco daleko horšího: Bělorusko poskytlo nástupní prostor pro ruská invazní vojska.

„Hodně toho napáchali,“ vzpomíná Taťána, obyvatelka poslední ukrajinské vesnice před hranicí s Běloruskem. „Ať táhnou k čertu, Rusové. Hlavní věc je pro nás mír. Proč k nám lezou?“

Opevnění má sahat hluboko do vnitrozemí

Okupační síly už jsou pryč, ale všude v ukrajinském pohraničí probíhají opevňovací práce. „Jde o celou soustavu fortifikačních opatření. Zejména hluboko založená obrana hlavního města. Podle mého si toho běloruská i ruská armáda dobře všímá,“ míní Dmytro Kulibaba, mluvčí teritoriální obrany Kyjevské oblasti.

Ukrajinští politici i armádní špičky varují, že Rusko se může o invazi z běloruského území pokusit znovu. „Jasně vidíme, že Rusko vyvíjí maximální tlak na Bělorusko, aby se naplno připojilo k válce, kterou Rusko začalo proti naší zemi,“ uvádí Andrij Demčenko, mluvčí ukrajinské pohraniční stráže. 

Obranné linie sahají hluboko do vnitrozemí. „Budujeme veliký systém zděných i betonových staveb, které neposkytnou vojskům žádnou možnost, aby prošla přes hranici,“ přibližuje Kulibaba.

„Od 24. února platí při hranicích omezení, například pro vstup do hraniční zóny,“ dodává Demčenko. Napříč borovicovými lesy a mokřady severně od Kyjeva se tak spouští železná opona.