Kyjev osvobodil stovky čtverečních kilometrů na jihu. Ruské útoky zabily civilisty v Záporoží

Události ČT: Ruský útok na Záporoží a další vývoj na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajinské ozbrojené síly od začátku října osvobodily v Chersonské oblasti na jihu od ruské okupace přes pět set kilometrů čtverečních. Podle agentury Reuters to oznámil prezident Volodymyr Zelenskyj. Mluvčí jižního velitelství ukrajinské armády Natalija Humenjuková dříve hovořila o 400 kilometrech čtverečních. Ruská armáda podle Kyjeva zaútočila dvakrát raketami na infrastrukturu i obytné domy v Záporoží a znovu ostřelovala také Charkov. Dva útoky na Záporoží si podle tamních úřadů vyžádaly nejméně tři mrtvé a dvanáct zraněných.

Rakety zasáhly Záporoží před rozedněním a podruhé ráno. Poškodily více než čtyřicet budov. Zranění byli převezeni do nemocnic, devět z dvanácti lékaři hospitalizovali, tři byli po vyšetření propuštěni. Jeden člověk je v kritickém stavu.

Mezi zraněnými jsou i dva čtyřletí chlapci. Předseda správy Záporožské oblasti Oleksandr Staruch, uvedl, že ze sutin se záchranářům podařilo vyprostit i tříletou holčičku.  

Ruským útokům čelil také Charkov, uvedl podle serveru Ukrajinska pravda starosta města Ihor Terechov, podle nějž Rusové zaútočili na objekt infrastruktury. Úder byl zřejmě proveden drony, které se po zasažení cíle zničí, sdělil předseda správy Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Ukrajina v poslední době opakovaně hlásí útoky těmito bezpilotními letouny, které jsou určeny k tomu, aby samy posloužily k přímému útoku na cíl.

Ukrajinska pravda zároveň napsala, že ruské letectvo podniklo raketový útok na Ukrajinu z běloruského území, což se podle představitelů ukrajinské armády stalo poprvé od konce srpna. Ruské letouny podle nich vyslaly rakety na Chmelnyckou oblast. Podle ruské služby stanice BBC si údery nevyžádaly žádné oběti.

Kyjev uvádí výrazný postup protiofenzivy

Zelenskyj v pravidelném videoprojevu uvedl, že ukrajinští vojáci v Chersonské oblasti osvobodili desítky osad. Úspěchy podle něj vojenské síly Kyjeva zaznamenaly i na severovýchodě Ukrajiny. 

V některých směrech se podle Humenjukové frontová linie posunula až o dvacet kilometrů. Mluvčí dodala, že celkově je situace nadále obtížná a vyvíjí se velmi dynamicky.

Generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálního štábu řekl, že v Charkovské oblasti Ukrajinci během dvou týdnů postoupili při protiofenzivě proti ruským invazním silám až o 55 kilometrů. Od 21. září dobyly zpět 93 obcí a osvobodily přes 2400 kilometrů čtverečních území, uvedl Hromov, podle nějž se ruské jednotky snaží zpomalit ukrajinský postup z nedávno osvobozeného Kupjansku ve směru na Svatove.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu není možné bezprostředně ověřit.

Ukrajinské síly postupují na severovýchodě a jihu země v rámci protiofenzivy, o níž prezident země Volodymyr Zelenskyj v úterý prohlásil, že v ní dosáhly velkého a rychlého pokroku. Americký Institut pro studium války (ISW) ve své poslední analýze uvedl, že ukrajinská protiofenziva v Charkovské oblasti ani po měsíci úspěšných operací nekulminovala a postupuje nyní do západní části Luhanské oblasti.