Na ukrajinských hranicích je rušno. Uprchlíci se vrací do válčící země

Události: Uprchlíci se vrací na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Ukrajinští uprchlíci se po třech měsících války začínají vracet domů, hlavně na západní Ukrajinu. Cestují především vlakem přes Polsko. Za posledních 24 hodin se na Ukrajinu dostalo 42 tisíc lidí, každý den jich přibývá.

„Moje rodina už neslyší žádné výbuchy, vše je v klidu. Přestože bydlíme asi patnáct kilometrů od polygonu Javorivsky. Už chci být doma,“ popsala ukrajinská uprchlice Lesia, která poslední dva měsíce strávila ve Frýdku-Místku.

Cesta autobusem jí zabere asi osm hodin. Zaplněné spoje odjíždějí z Česka několikrát denně. Nejvíce Ukrajinců ale cestuje domů vlakem. Vagony z polské Přemyšle směrem do ukrajinského Lvova teď bývají plné. Někteří cestující čekali na přestup dlouhé hodiny, od června budou proto spoje směrem na Ukrajinu lépe navazovat. Také řada před pasovou kontrolou se začíná tvořit už i dvě hodiny před odjezdem vlaku.

S dalšími prodlevami je pak třeba počítat na hranicích. U hraničního přechodu Korczowa měřila kolona aut v sobotních osm hodin ráno zhruba jen 500 metrů. Čekat musel i autobus z Česka, pohraničníci pouštěli jen 20 aut za hodinu. 

Fronta vozidel s červenými poznávacími značkami ale postupovala ještě pomaleji. Jedná se o auta zakoupená na Západě, Ukrajina na ně zrušila dovozní clo. „Za auto jsem dal pět tisíc zlotých. Kdybych platil clo, zaplatím o tři tisíce více,“ popsal uprchlík Juryj. 

Lvov se stal ukrajinským uprchlickým centrem

Cestu od hranic do Lvova pak auta projedou několik checkpointů s vojáky i zátarasy z písku. Město je první záchytný bod na cestě do zahraničí i zpět. Podle lvovského starosty v něm přebývá přes 200 tisíc lidí z východní Ukrajiny. Asi čtvrtina z nich nejspíš zůstane natrvalo, nemají se kam vrátit.

I když sochy v centru jsou stále zakryté, život se ve městě rychle obnovuje. Funguje už i český konzulát. Začátkem května se také otevřela muzea a galerie se společným heslem: Jsme naživu.