S uprchlíky tráví většinu volného času. Jsme rádi za podporu veřejnosti, říká dobrovolnice

Události: Dobrovolnice Anežka Gündogdu pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Jen pár hodin po začátku ruské invaze na Ukrajinu se Česko naladilo na vlnu solidarity. K pomoci válečným vyhnancům se přidaly tisíce lidí. Mezi nimi i Anežka Gündogdu – živnostnice, která nyní většinu volného času tráví v uprchlickém centru na pražském hlavním nádraží.

Jako dobrovolníci chodí na nástupiště a kontrolují, kdo přijíždí. Uprchlíci podle ní mohou získat ubytování na jednu noc – nabídka ale platí pouze pro matky, děti, staré lidi, případně nemocné.

„Občas je obejmeme, pohladíme, ale snažíme se poskytovat především informace, protože když člověku opakujete: bude to v pohodě, bude to v pohodě, tak si pod tím nedokáže představit nic konkrétního,“ přiblížila Gündogdu.

Šestihodinových směn na hlavním nádraží v Praze odsloužila několik desítek. Zkušenosti s prací s lidmi prchajícími před válkou má ale už z roku 2015. „Během těch prvních směn jsem osobně měla takové flashbacky do roku 2015, kdy byla naše práce vnímaná jinak. Teď jsme velmi rádi, že máme podporu veřejnosti,“ řekla Gündogdu.

Zpočátku na nádraží na každou směnu přicházeli tři až čtyři dobrovolníci. Nyní se jich mnohdy sejde i více než dvacet. V to, že ochota pomáhat neopadne, věří – sama plánuje na hlavní nádraží docházet tak dlouho, jak bude potřeba.