Černé skládky, hromady u popelnic. Města raději otevírají sběrné dvory

V České republice začínají v omezeném režimu fungovat některé sběrné dvory. Původně se uzavřely kvůli zavedení opatření proti šíření koronaviru, odpad se ale začal hromadit na nevhodných místech.

Původně to vypadalo, že lidé budou muset jarní úklid sklepů, půd a zahrad odložit. S vyhlášením nouzového stavu se totiž uzavřely i brány sběrných dvorů. Místo toho ale lidé začali odpad odvážet na jiná, nevhodná místa, třeba v Praze se velkoobjemový odpad hromadil u kontejnerů.

Na Ostravsku zase začaly vznikat černé skládky. „Občané s nastávajícím jarem začali odkládat zejména objemný odpad na místa, která nejsou k tomu určená, a zakládat tím nepovolené skládky. Proto se město rozhodlo sběrné dvory v omezeném režimu otevřít,“ uvedla ostravská náměstkyně pro životní prostředí Kateřina Šebestová (ANO).

Stejně se rozhodlo i vedení Prahy. Zařízení ale budou fungovat s menším množstvím pracovníků. „Reagujeme na požadavky městských částí, které se na nás začaly s problémem obracet. Jednali jsme se všemi provozovateli dvorů a našli shodu na systému provozu,“ uvedl primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN).

Popeláři v karanténě pracovali s odstupem

Sběrné místo se v úterý znovu otevřelo i v Uničově na Olomoucku, který byl spolu s Litovlí kvůli velkému počtu nakažených koronavirem na dva týdny izolován od okolí. Svoz komunálního odpadu tu v době karantény zajišťoval jen jeden vůz. Jeho osádka ale nepochází z Uničova, musela proto dodržovat odstupy od místních obyvatel.

Příští týden se obnoví provoz i v některých sběrných dvorech v Olomouci a Prostějově. Obecně platí, že obyvatelé by měli místa navštěvovat jen v nutných případech, vybaveni rouškou a nejlépe i rukavicemi.