Hygiena ruší karanténu. Obyvatelé Litovle a Uničova mohou od pondělí ven z obcí

Krajská hygienická stanice v Olomouci rozhodla o zrušení karantény v Litovli, Uničově a Července včetně všech místních částí. Velká část Olomoucka, která byla uzavřena před dvěma týdny kvůli velkému množství potvrzených případů nákazy koronavirem, se otevře v pondělí. Podle hygieniků toto opatření splnilo svůj účel. Hlídky státní a vojenské policie se z oblasti stáhnou po půlnoci.

Oblast, ve které žije více než 24 tisíc obyvatel, uzavřeli hygienici v pondělí 16. března poté, co se na Litovelsku a Uničovsku objevilo více než dvacet případů nákazy koronavirem. Lidé nemohli opustit uzavřené území a výrazně byl omezen i pohyb. Karanténa se týkala Litovle, Uničova a Červenky včetně všech místních částí. Dohromady jde o 21 katastrálních území. 

Hygienici k otevření regionu přistoupili po zhodnocení situace uplynulých 14 dnů. „V maximální míře jsme v inkubační době onemocnění koronavirem natrasovali všechny kontakty u pozitivních případů i díky zřízení odběrového místa přímo pro tuto oblast,“ řekla ředitelka olomoucké krajské hygienické stanice Lenka Pešáková. 

Pro region platí stejná pravidla jako pro zbytek Česka

Podle Pešákové hraje svou roli také to, že za uplynulou dobu stát zavedl opatření, která byla souběžná i v lokalitě Uničovska a Litovelska. „V dané oblasti jsme doporučili všem starostům zachovat zpřísněný hygienicko-epidemiologický režim. Pro zdejší občany platí všechna pravidla, která jsou nastavena pro všechny občany České republiky,“ doplnila.

Podle hygieniků zůstává v platnosti karanténa pro pozitivní osoby a dané kontakty, těm se údajně tímto opatřením karanténa neruší. Šéfka hygieniků apelovala i na podniky, aby i nadále dodržovaly přijatá opatření, a pomáhaly tím zmírnit šíření onemocnění COVID-19.

Na dodržování pravidel apeloval na svém twitterovém účtu i hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO). „Prosím vás všechny, abyste se chovali zodpovědně a dodržovali pravidla,“ napsal hejtman.

Mobilní odběrová stanice bude fungovat dál

Uzavřenou oblast střeží skoro dvě stovky policistů. Hranice oblasti podle hejtmana opustí po půlnoci. „Je důležité, že se nám podařilo zmírnit šíření tohoto onemocnění směrem mimo toto území, které bylo uzavřené. Dnes si dovolujeme říci, že to splnilo účel, že nedošlo k rychlému masivnímu zamoření prostoru,“ řekl Okleštěk.

Mobilní odběrové pracoviště u Nových Zámků nedaleko Litovle bude v provozu i nadále. Denně tam hygienici odebírají až padesát vzorků. Lidé z oblasti tak ani po ukončení karantény nebudou muset dojíždět na jiná odběrová pracoviště. „Zůstává tam i lékařská služba první pomoci, lidé ji budou moci i nadále v plné míře využívat,“ doplnil hejtman.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle posledních údajů zveřejněných na webových stránkách kraje má Litovel nyní 79 potvrzených případů nákazy koronavirem a Uničov 37. Hygiena i hejtmanství zatím uvádí v Olomouckém kraji celkem 231 potvrzených případů nákazy.

Podle ministerstva zdravotnictví, které údaje shromažďuje podle hlášení hygienických stanic a podle pozitivních nálezů laboratoří, které jsou určeny pro další šetření, bylo těchto případů po poledni evidováno 242.