Filmový postřeh: Chatu na prodej se od Chýlkové a Kačera vyplatí koupit

Trochu praštěná česká rodina prodává rodinné zlato uprostřed lesa – chátrající chatu, na kterou už skoro nejezdí. Ivana Chýlková a David Vávra s dědečkem Janem Kačerem a babičkou Janou Synkovou stejně jako dospělé děti s partnery vyrazí na poslední, nuceně společný víkend, než podepíšou smlouvu a předají klíče novému majiteli.

Komediálně-dramatickou Chatu na prodej natočil mladý český režisér Tomáš Pavlíček, který na sebe v Karlových Varech před čtyřmi lety upozornil filmem Parádně pokecal. Jeho nový titul uvádí festival v soutěžní sekci Na východ od Západu. Pavlíček v něm shromáždil zážitky z vlastní rodiny a ze vzpomínek na to, jak jeho rodiče prodávali chatu. Je i spoulautorem scénáře (s Lucií Bokšteflovou).

Jako filmař ve svém druhém celovečerním počinu stylově pokročil a precizněji propracoval charaktery ze tří generací. Postavy mají svůj humor, dostávají se do situací, které zvládají jen za cenu chaosu. Tvoří příjemnou, poněkud bláznivou společnost, politika se neřeší, jen drobnosti života.

Trailer: Chata na prodej (zdroj: CinemArt)

Pavlíček ve své třígenerační rodinné sešlosti ukazuje, že normální česká rodina znamená trochu svérázný konglomerát, se svými zvyky a malými trapnostmi, ale ve výsledku se všichni mají víceméně rádi a drží spolu.

Vzpomínky na Formana a Plavce

Pokud se zvláště letos v osmičkovém roce víc než kdy jindy připomíná filmografie 60. let a nové vlny, Chata na prodej je skvělým příkladem filmu, který k nim svým duchem odkazuje. Jednak svou poetikou, připomínající styl Jaroslava Papouška a Miloše Formana, jednak zaměřením na starosti běžného člověka. Potěšitelné je, že snímek přesto zůstává duchem v 21. století.

Chata nicméně funguje jako skladiště nostalgických vzpomínek, což podporuje populární hudba ze 60. a 70. let. Třeba skladby skupiny Rangers/Plavci, která jednu generaci chatařů výrazně poznamenala.

Co Čech, to chatař

V příběhu se nestane zdánlivě skoro nic, a přesto se toho stane hodně. Navíc způsob, jakým je vyprávěn, otevírá i cestu k zahraničnímu publiku, jemuž může blíž představit českou náturu a její fenomén chataření a chalupaření, ve filmu výborně vyjádřený zachycením rázovitého chování, které bude mnohým tuzemským divákům jistě povědomé. Například jakmile rodinka do víkendového domku přijede, hned se všichni převlečou do pytlovitého oblečení a začnou hrabat listí.

Chata na prodej je vtipný film s docela silným potenciálem, že na něj čeští diváci budou do kina chodit. Pokud nestihnou žádnou z projekcí na festivalu ve Varech, mají možnost už od 26. července. Na chatě s Ivanou Chýlkovou a Davidem Vávrou se rozhodně nudit nebudou.

Beseda z domu ČT: Herci a tvůrci o filmu Chata na prodej (zdroj: ČT24)